Akne on erityisesti nuorten ihosairaus

Aknen hoito kotikonstein – Lue vinkit akneihon rauhoittamiseen

Aknen taustalla on useimmiten hormonaalinen tekijä. Lisäksi sen syntyyn vaikuttavat talirauhasten tukkeutuminen, liiallinen talintuotanto, ihotulehdus ja aknelle tyypillisten propionibakteerien lisääntyminen iholla. Kun aknen mahdolliset aiheuttajat ovat tiedossa, voi niihin vaikuttaa myös kotikonstein. Aknen kotihoito perustuu juuri aknen aiheuttajien eliminointiin.
Varaa aika akneklinikalle »

 

Akne on bakteerin aiheuttama tulehdus

Yksi keskeinen aknen aiheuttaja on aknebakteeri propionibacterium acnes, jonka vaikutuksesta talirauhaset tulehtuvat ja iholle muodostuu näppylöitä ja punoitusta. Parasta itsehoitoa akneiholle onkin huolehtia perushygieniasta. Säännöllinen ihon peseminen ehkäisee bakteerien kertymistä iholle ja siten aknen syntymistä. Paljon urheilevien kannattaa välttää hautovia varusteita ja peseytyä huolellisesti treenin jälkeen.

Tavallinen vesipesu ja tavallinen kosteutus riittävät monelle, mutta akneen taipuvaiselle iholle on olemassa myös dermokosmeettisia tuotteita, jotka auttavat lievän aknen taltuttamisessa. Ihoa kuivattavia paikallishoitoja, kuten bentsoyyliperoksidia saa myös puhdistusgeelinä ilman reseptiä. 

Myös stressi voi pahentaa aknea

Hormonaaliset tekijät ovat yksi suurimpia syitä aknen puhkeamiseen. Etenkin nuorella luonnolliset muutokset hormonitoiminnassa voivat aiheuttaa aknen puhkeamisen ja juuri sen vuoksi aknea esiintyy yleisimmin teini-ikäisillä. Myös aikuisiän akne on usein yhteydessä johonkin hormonaaliseen muutokseen, kuten e-pillereiden käytön lopettamiseen, raskauteen tai erilaisista syistä aiheutuvaan stressiin.

Hormonaalisiin tekijöihin vaikuttaminen on usein vaikeampaa, mutta ainakin yhteen niistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa: Stressi on yksi hormonaalinen tekijä, joka aiheuttaa aknea ja sen välttäminen voi auttaa myös ihon kuntoon. Riittävä lepo ja palautuminen ovat tärkeitä stressin ehkäisyssä. 

Ravinnolla voi olla merkitystä aknen hoidossa

Ravinnon merkityksestä akneen on puhuttu paljon ja sitä tutkitaan jatkuvasti. Selkein yhteys aknen syntyyn on runsaalla maitotuotteiden käytöllä ja käytön normalisoiminen on todettu ehkäisevän aknen syntyä myös tieteellisesti. Paljon urheilevan on hyvä huomata, että maitopohjaiset heraproteiinit voivat olla yksi syy aknen syntyyn ja erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla ongelma voi hellittää.

Milloin hakeutua ihotautilääkärille aknen takia?

Aina kotona saatavilla olevat keinot eivät kuitenkaan riitä aknen taltuttamiseen. Jos akne ei ota rauhoittuakseen ja se häiritsee elämää, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Kivuliaat ja märkivät näppylät, aknen pitkäkestoisuus tai sen puhkeaminen epätavallisessa iässä ovat myös syitä ottaa yhteyttä asiantuntijaan, jolta löytyy tarvittaessa järeämpiä keinoja tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Aknen hoito ihotautilääkärillä »

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala