Allergia hoituu allergialääkärin vastaanotolla

Allergiat selviävät allergialääkärin vastaanotolla

Allergian hoito alkaa tarkalla selvittelyllä oireiden ja mahdollisten altisteiden yhteydestä toisiinsa. Selvittelyssä apuna ovat erilaiset testit ja aiheuttajan selvittyä tulevia reaktioita voidaan ennaltaehkäistä ja välttää.
Varaa aika allergiaklinikalle >

Allergia on yleisnimitys tilalle, jossa kehon puolustus- eli immuunijärjestelmä reagoi liian voimakkaasti ulkoisiin tekijöihin. Kyseessä voi olla esimerkiksi hengitysteihin joutunut siitepöly, jokin ruoka-aine tai ihon kanssa kosketuksiin joutunut aine. Allergia on siis kehon yliherkkyyttä näitä ulkoisia tekijöitä kohtaan.

Allergian hoito alkaa allergiaselvittelyllä

Allergialääkärin vastaanotolla selvittely alkaa yleensä oireiden kuvailulla. Lääkäri haastattelee potilasta ja kyselee oireiden ilmenemisestä, ympäröivistä tekijöistä sekä esimerkiksi ruokavaliosta. Tietyt oireet ovat tyypillisiä tietyille allergioille, mutta monesti allergiaselvittelyt vaativat lisätutkimuksia. Myös perintötekijät vaikuttavat: taipumus allergioihin periytyy ja vanhempien allergisuus lisää allergian riskiä huomattavasti.

Allergialääkärin työ onkin tietynlaista salapoliisin työtä, jossa eri tekijöitä yhdistellen päästään lopulta selvyyteen allergian aiheuttajasta. Lääkärin apuna on laaja skaala erilaisia tutkimuksia riippuen oireiden tyypistä. Erilaiset iho- ja verikokeet auttavat määrittämään mahdollisesti allergisoivia aineita ja keuhko-oireisiin on omat fysiologiset tutkimuksensa. Oireita voidaan usein helpottaa väliaikaisesti lääkkeillä, mutta pitkäkestoinen hoito vaatii allergisoivan aineen selvittämisen, jotta oireet voidaan jatkossa välttää.

Allerginen reaktio johtuu yli-innokkaista valkosoluista

Allerginen reaktio vaatii tapahtuakseen ulkoisen ärsykkeen. Allergiasta kärsivän keho on häiriötilassa, jossa valkosolut ylireagoivat ulkoisiin tekijöihin. Valkosolut erittävät kehoon useita välittäjäaineita, joista yleisin on histamiini. Toinen tyypillinen välittäjäaine on immunoglobuliini E (IgE), jonka esiintymistä tutkitaankin useissa allergiaverikokeissa.

Allergisia reaktioita on monenlaisia ja oireet vaihtelevat punoituksesta ja kutinasta ihottumaan, yskään ja vatsaoireisiin. Karkeasti jaotellen allergisia reaktioita on kahdenlaisia:

  1. Atooppinen allergia on nopea reaktio, joka on nähtävissä minuuteissa tai tunneissa altistumisen jälkeen. Tällaisia ovat esimerkiksi ihon kosketusallergiat.
  2. Soluvälitteinen tai viivästynyt allergia puolestaan reagoi hitaammin, vasta tuntien tai päivien kuluessa. Soluvälitteisen allergian uskotaan olevan tärkeä mekanismi esimerkiksi ruoka-aineallergioissa.

Allergiatyyppejä on lukemattomia ja lähes mikä tahansa voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Miksi allergiat ovat yleistyneet?

Allergiat ovat yleistyneet voimakkaasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdollisia syitä yleistymiselle ovat kaupungistunut elämäntyyli ja parantunut hygienia. Olemme lapsesta saakka tottuneet puhtaisiin lattioihin, minkä vuoksi lapsen kontakti mikrobeihin jää vähäiseksi. Tällä puolestaan on vaikutusta immuunijärjestelmän kehitykseen. Olemme myös terveempiä kuin ennen: vähentyneet infektiot voivat olla yksi syy immuunijärjestelmän vääristymiin.

Allergiaa voidaan hallita täsmähoidolla

Suurimpaan osaan allergioita on saatavilla hyvät hoito-ohjeet ja tietyissä tapauksissa myös lääkitys. Pääasiallinen hoito koostuu kuitenkin allergisoivan tekijän selvittämisestä ja sen välttämisestä. Tämän takia on tärkeää kääntyä allergialääkärin puoleen, mikäli oireille ei löydy selkeää syytä ja ne pitkittyvät. Nykyaikaiset testit ja lääkärin kokemus auttavat selvittämään tilanteen ja allergia saadaan useimmiten kuriin.

Ihosairaalassa työskentelee laaja joukko allergioiden asiantuntijoita, jotka hoitavat kaikentyyppisiä allergioita ja yliherkkyyksiä. Hengitysteiden allergisia oireita ja siedätyksiä varten meiltä löytyy myös keuhkolääkärin vastaanotto.
Varaa aika allergiaklinikalle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala