Urheilijan iho-ongelmat

Ihovaivat ovat urheilijoiden vitsaus – Ihotautilääkärin 6 vinkkiä iho-ongelmien ennaltaehkäisyyn

Urheilijoiden  kehot ovat kovilla, eikä heidän ihonsa tee poikkeusta. Ihotautilääkäri Carl Kyrklund vinkkaa, miten vältät tyypilliset urheilijan iho-ongelmat.
Varaa aika ihotautilääkärille >

Ihovaivat ovat erittäin yleisiä urheilijoilla harrastetasosta ammattilaisiin. Syinä iho-ongelmiin on useimpiin lajeihin kuuluva kontakti, yleiset peseytymistilat, hautovat varusteet ja muut erilaiset hygieniatekijät. Ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan urheilijoiden ihovaivoissa toistuvat tietyt sairaudet.  

“Erilaiset sieni-infektiot ja silsat ovat hyvin yleisiä. Esimerkkinä voisi mainita alkuvuodesta 2018 julkaistun tutkimuksen, jonka mukaan kahdella kolmasosalla ammattilaistason jalkapalloilijoista Saksassa on kynsisieni, kolmasosalla jalkasilsa ja joka viidennellä ihon vartalon hiivatauti nimeltään savipuoli”, hän kertoo.   

Ihosairaus voi johtaa treeni- ja kilpailukieltoon

Urheilijoiden ihovaivat vaikuttavat ulkonäön lisäksi  myös urheilusuoritukseen: ne voivat estää harjoittelun ja ne voivat johtaa kilpailukieltoon.

”Erityisen paljon ihosairauksia näkyy kontaktilajien harrastajilla. Vastaanotolla korostuvat etenkin painijat, joiden yleinen vitsaus on sienitartunnat. Ne voivat olla hyvinkin sitkeitä etenkin hiuspohjassa, ja ne vaativat hoitoon aktiivista otetta. Sitä pitää hoitaa ns. täysillä. Painijoillahan silsa voi johtaa myös kilpailukieltoon”, Kyrklund selventää.

Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa kaikista painijoiden ihoinfektioista 74% johti harjoittelukieltoon, joka kesti vähintään vuorokauden. Eniten raportoitiin virusinfektioita, kuten herpestä. Sekin kuuluu Kyrklundin mukaan urheilijoiden ammattitauteihin.

”Urheilijoiden herpeksellä on oma nimikin, herpes gladiatorum. Se johtuu herpes simplex 1 -viruksesta ja esiintyy erityisesti rinnassa, niskassa sekä kasvoilla. Ennen rakkuloiden ilmaantumista voi esiintyä kurkkukipua, suurentuneita imusolmukkeita tai ihon pistelyä ja kihelmöintiä”, Kyrklund kertoo.

Haasteena hautuminen, hankaus ja yhteiset pukeutumistilat

Muita erittäin yleisiä vaivoja ovat Kyrklundin mukaan märkärupi, joka on ärhäkkä ja helposti tarttuva bakteeritauti, sekä karvatuppitulehdus joka voi liittyä ihon hankaukseen ja hautumiseen ja hikoiluun.

“Tyypillisesti nämä vaivat esiintyvät alueella, joka jää varusteiden alle. Kontaktilajien harrastajilla näkee usein myös molluskoja. Myös syylät voivat helposti tarttua pukuhuoneista ja uimahallin pinnoilta. Kyseessä ei kuitenkaan ole yksin kontaktilajien harrastajien ongelma: yhdessä tutkimuksessa 8% pitkän matkan juoksijoista kärsivät molluskoista”, Kyrklund kertoo.

Vaikka urheilijoiden iho-ongelmat ovat hyvin yleisiä, niiden taustalla on usein selkeä syy. Sen ansiosta niihin voi varautua ja ongelmien syntyä ennaltaehkäistä muutamilla yksinkertaisilla vinkeillä.

Ihotautilääkärin ohjeet urheilijan iho-ongelmien ennaltaehkäisyyn:

  1.  Vältä joukkuekaverin pyyhkeen lainaamista, jos vain voit. Urheilijoiden ei myöskään kannata käyttää yhteisiä ihonhoitotuotteita tai partateriä. Pese aina sekä urheiluvaatteet että -pyyhkeet, ja mieluiten urheiluvarusteetkin, jokaisen treenin jälkeen.
  2. Urheilijoiden kannattaa huolehtia erityisen hyvin hiertymistä ja haavaumista. Nämä kannattaa pitää peitettyinä ja puhtaina. Hiertymät, rakkulat ja haavat voivat toimia infektioporttina infektioille. Ihotautilääkäri voi myös neuvoa hoitotuotteita hankalien uusiutuvien hiertymien varalle. Esimerkiksi keinoiho-valmisteet voivat olla avuksi.
  3. Oikeat varusteet voivat auttaa pitämään ihon terveenä. Kontaktilajeissa vapaiden ihoalueiden minimointi voi vähentää infektioriskiä. Kenkien sopivuuteen sekä hengittäviin urheiluvaatteisiin kannattaa panostaa.
  4. Muista aina käyttää sandaaleja pukuhuoneissa ja uimahallissa. Käytä mieluiten urheilukenkiä salilla jos mahdollista. Tällä tavalla vältät syylien ja jalkasilsan leviämisen.
  5. Peseydy jokaisen treenin jälkeen. Etenkin painijat voivat harkita sienen leviämisen ehkäisyyn tarkoitettuja shampoita. Urheilijoilla on usein myös kuiva iho, joten levitä kevyt kosteusvoide treenin jälkeen, jos iho tuntuu kuivalta. Ihotautilääkärisi voi auttaa valinnassa.
  6. Tarkista ihosi säännöllisesti ihottumien varalta, jotta pääset hoitamaan ne varhain. Näin hoito on helpompaa eikä vaiva pääse tarttumaan joukkuekavereihin.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Lähteet:

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala