Psoriasis - ihottumaa käsivarressa

Kuinka psoriasista hoidetaan?

Psoriasis on ihosairaus, josta kärsii noin 2% suomalaisista. Psoriasista ei voi suoraan hoitaa kokonaan pois, mutta sen lieventämiseen löytyy useita keinoja.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Psoriasis on monelle tuttu ihosairaus, joka oireilee niin ihossa kuin nivelissäkin. Iho-oireet ilmenevät tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina läiskinä, joihin liittyy usein kutinaa. Niveloireisiin kuuluvat mm. jäykkyys ja liikearkuus. Psoriasis on perinnöllinen sairaus, mutta voi puhjeta muutenkin. Yli keski-ikäisenä alkanut psoriasis on harvemmin perinnöllinen. 

Keinot lievittää psoriasista

Psoriasiksen lieventämiseksi on oleellista alkuun tunnistaa psoriasiksen tyyppi- ja vaikeusaste. Keskivaikean ja vaikean psoriasiksen hoitamiseen tarvitaan aina ihotautilääkärin apua. Osa pärjää lievän psoriasiksen kanssa ilman hoitokeinoja ja pitää ihottumaa lähinnä vain epäesteettisenä. 

Monelle riittää psoriasikseen kotihoito ja sillä voi saada sairauden jopa kokonaan hoidettua. Läiskäpsoriasis on taudin yleisin muoto, johon auttavat auringon UV-säteily sekä rasvaiset voiteet. Taiveihottumiin soveltuvat parhaiten lääkevoiteet. 

Lääkäriin on syytä mennä jos sairaus vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, aiheuttaa nivelkipuja, vaikeuttaa työssäkäyntiä tai vaikuttaa liikaa elämänlaatuun. 

Mikä voi pahentaa psoriaasia?

Yleisesti psoriasista pahentavat infektiot, stressi, alkoholi sekä tietyt lääkkeet. Ihottumat kuitenkin pahenevat ja vaihtelevat asteittain hyvinkin yksilöllisesti. Ihottumat ovat yleensä pahimmillaan talvisin, kun iho joutuu muutenkin koville.

Ihotautilääkäri suunnittelee psoriasiksen hoito-ohjelman

Hoito-ohjelmaan vaikuttavat psoriasiksen voimakkuus, kuinka paljon se vaikuttaa elämään, sen tyyppi sekä missä se sijaitsee. Potilaalla on mahdollisuus ilmaista millaista hoito-ohjelmaa hän toivoisi. Suunniteltuja hoito-ohjelmia tulee noudattaa tarkoin, jotta tulos olisi mahdollisimman hyvä.

Helpoin kutinan ja hilseilyn lievityskeino on käyttää perus- tai lääkevoiteita, joita voi myös käyttää yhdessä. Yleisin lääkevoide psoriaasin hoitoon on hydrokortisoni, josta miedompaa saa ostettua apteekista ilman reseptiä. Vahvempia hydrokortisonivoiteita käytetään usein kuureina ihotautilääkärin ohjeistuksen mukaan.  

Helpotusta voi saada auringosta tai valohoidosta

Vaikeaan psoriasiksen hoitoon monet käyvät talviaikaan matkalla aurinkoisissa maissa, missä ihon on mahdollista saada UV- säteilyllä korjattua ihon tulehdustila. Vaikka UV-säteily on lievittää psoriasista, on syytä silti muistaa sen vaarat. 

Laaja-alaista tai muuten vaikeaa psoriasista voidaan hoitaa valohoidolla lääkärin määräyksestä, ja se lievittää oireita pidempään kuin paikallishoidot. Hoitona voivat olla UVB- säteily tai PUVA-hoito, missä UVA- säteilyn lisäksi käytetään lääkitystä. Nykyään suositaan pääasiassa kapeakaistaista UVB-valohoitoa. Valohoitoja käytetään hoitojaksona ja yhteen hoitojaksoon kuuluu yleensä 15-30 hoitokertaa.

Mahdolliset lääkitykset ihon kutinaan ja hilseilyyn

Sisäisissä hoidoissa lääkitys vaikuttaa koko kehoon, eikä ole paikallista. Sisäisiä hoitoja käytetään ainoastaan keskivaikeaan- ja vaikeaan psoriasikseen, tai jos mikään muu hoitomenetelmä ei tehoa. Sisäinen lääkitys voi olla tablettien tai pistosten muodossa. 

Biologiset lääkkeet ovat yksi vaihtoehto psoriaasin lieventämiseen. Lääkkeet on tehty elävistä soluista ja ne ovat pistoksia. Ne ovat täsmälääkkeitä, sillä niiden vaikutus kohdistuu vain tiettyyn ruumiinosaan tai tiettyihin soluihin. 

Nivelissä olevaan psoriaasiin tehoavat nivelreumaan käytettävät lääkkeet sekä kipulääkkeet. Joskus käytetään myös kortisonipistoksia. Nivelkipuihin voi auttaa kevyt liikunta, joka saa usein saa kivut lievenemään.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala