Laserilla voi poistaa myös ihokarvoja

Laserilla voi poistaa myös ihokarvoja

Karvojen ajaminen, vahaaminen tai sokerointikaan eivät tuo pysyvää apua ja voivat jättää jälkiä ihoon.Karvanpoisto laserilla on pysyvä ratkaisu, joka poistaa myös karvan kasvuun liittyvät ongelmat sekä vähentää hienhajua.  

Laser karvanpoisto toimenpiteen tavoitteena on laserenergiaa hyödyntäen vaurioittaa olemassa olevien karvatuppien ydin, jotta se ei enää pääsisi kasvattamaan uutta karvaa.  

– Ihosairaalassa käytämme karvojen poistoon tehokasta laseria, jonka valon aallonpituus on optimoitu karvojen poistoon sopivaksi. Laserin valon aiheuttama lämpöenergia absorboituu ihokarvan pigmenttiin ja tuhoaa karvatupen. Hoidon jälkeen karvat vähenevät vähitellen, kun tuhoutunut karvatuppi ei enää kasvata uutta karvaa, kertoo Ihosairaalan sairaanhoitaja  Riikka  Sario, joka tekee työkseen laserkarvanpoistoja.  

Varaa aika karvanpoistoon >

Sarjahoitoa tarvitaan hyviin tuloksiin pääsemiseksi, koska hoito vaikuttaa ainoastaan aktiivisessa kasvuvaiheessa oleviin karvoihin. Hoitokertoja tarvitaan yleensä 5–10, määrä on yksilöllinen ja riippuu monesta tekijästä. Kuitenkin jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen arviolta 30 % karvatupeista vahingoittuu ja lakkaa kasvamasta. Ihosairaala käyttää hoidoissaan laseria, jonka käytön jälkeen tutkitusti 72 % karvoista ovat pysyvästi poissa vielä 18. kuukauden kohdalla.  

– Asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja moni harmitteleekin, että ei ole aiemmin tullut hakeuduttua hoitoon. Moni häiritsevästä karvankasvusta kärsivä asiakas saa hoidon myötä merkittävää apua elämänlaatuun ja myös itsetuntoon.  

Tiesitkö, että karvanpoisto voi vähentää myös hienhajua?Journal of Lasers in Medical Sciencen tekemän tutkimuksen mukaan laser karvanpoisto hoidot voivat vaikuttaa kainaloalueiden normaaliflooraan ja sitä kautta hienhajuun. Tutkimukseen osallistuneista ihmisistä kaksi kolmesta ilmoitti hajun vähentyneen jopa kokonaan viimeisen laser-karvanpoiston jälkeen.   

Hiestä johtuva haju syntyy siitä, kun iholla olevat bakteerit hajottavat hien sisällä olevia proteiinimolekyylejä ja tuottavat sen seurauksena epämiellyttävää hajua. Esimerkiksi kainalohikeä ja sen hajua tuottavat apokriinisistä hikirauhasista vapautuva neste, joka kohtaa ihonpinnalla olevat bakteerit. Hiki vapautuu ihon pinnan läpi ja hien kosteus tarttuu karvatuppiin, joka tekee kainaloistasi erityisen alttiin alueen hajua aiheuttaville bakteereille. Laser-karvanpoisto ei vain tuhoa karvatuppea, johon hien kosteus tarttuu helposti vaan se voi vaikuttaa myös alueen bakteerikantaan estäen hajua tuottavan prosessin.   

Laserhoidot karvanpoistoon toteutetaan koulutettujen sairaanhoitajiemme toimesta. Hoitoihin voi hakeutua suoraan maksuttoman sairaanhoitajan konsultaation kautta. Konsultaatiossa kartoitetaan lähtötilanne ja tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Myös ihotautilääkäri voi tehdä lähetteen hoitoon, esimerkiksi silloin, jos taustalla on lääketieteellinen syy.    

Ennen hoitoa ihokarvat ajellaan huolellisesti höylällä. Tämä suositellaan tehtäväksi kotona hoitoa edeltävänä päivänä. Ihorikkoa ja epilaattoria tulee välttää. Ennen hoitoa on myös tärkeää välttää rusketusta.   

– Nyt on juuri hyvä aika aloitella hoidot, niin ensi kesänä pääsee jo hyötymään hoidon tuloksista, Sario rohkaisee.  

Mitä asioita pitää ottaa huomioon, jos harkitsee laserhoitoa ihokarvoille? 

  • Hoitokertoja vaaditaan asiakkaasta ja hoitoalueesta riippuen noin 5–6  
  • Hoitokerrat tehdään noin kuuden viikon välein   
  • Ihokarvat tulee olla ajeltuna ennen hoitoa, mutta ei nypitty/vahattu  
  • Mitä tummempi ja paksumpi karva pohjalla, sitä parempi teho  
  • Hoitoon ei saa tulla ruskettuneena (mukaan lukien itseruskettavat)  
  • Hoito kestää alueesta riippuen 5–60 minuuttia  
  • Hoidon ajan iholla tuntuu pientä kihelmöivää polttelua (ei kuitenkaan mitään verrattuna esimerkiksi sokerointiin /vahaukseen)  
  • Hoidon jälkeen iho saattaa punoittaa hetken aikaa. Voimakas hikoilu tai auringossa oleilu ei ole suositeltavaa heti hoidon jälkeen  
  • Yksi hoitokerta maksaa hoitoalueesta riippuen 90–450 €  
  • Karvojen kasvuvauhti ja tiheys vähenevät huomattavasti. Parhaimmillaan vartalon ja säärien karvattomuus voi kestää jopa muutaman vuoden ajan ennen seuraavia tarvittavia hoitokertoja.  

Varaa aika karvanpoistoon >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala