Miksi iho lehahtelee?

Miksi iho lehahtelee?

Ihon lehahtelu eli yllättävä punoitus on monelle tuttu vaiva. Lehahdukset eivät katso aikaa eivätkä paikkaa, mutta mistä ne oikeastaan johtuvat? 
Varaa aika ihotautilääkärille >

Ihotautien erikoislääkäri Juha-Matti Alakoskela kertoo, että akuuteille lehahduksille voi olla useita syitä, joista suurin osa on vaarattomia. Vaarattoman punastelun tunnistaa yleensä esiintymisalueesta ja kestosta.

“Tyypillisesti punoituslehahtelua esiintyy kasvojen ja rintakehän sekä kämmenien ja jalkapohjien alueella. Punoitus ei kestä kauaa, yleensä vain muutamia minuutteja”, Alakoskela kuvailee. 

Usein punoituksen yhteydessä esiintyy hikoilua

Syitä punoitukselle voidaan lähteä sulkemaan pois monesta suunnasta.

“Ensimmäisenä on hyvä katsoa, ilmeneekö punoituksen yhteydessä hikoilua. Jos näin on, kyseessä on todennäköisesti normaali lämpötilan sääntelyyn liittyvä pintaverenkierron muutos: pintalämpötilan kohoaminen viilentää elimistöä”, Alakoskela kertoo. 

“Kylmähikisyys punoituksen yhteydessä taas voi kertoa tunnereaktion aiheuttamasta punastumisesta. Osalla ihmisistä tämä voi olla hyvinkin voimakasta ja silloin puhutaan yliaktiivisesta flushing-ilmiöstä, mikä sekin on normaalia”, hän lisää.

Yleisin syy on ruusufinni – vakavista sairauksista punoitus kertoo vain harvoin

Jos hikoilua ei esiinny laisinkaan, on punoitus suoraan pintaverisuoniin vaikuttavien aineiden aiheuttamaa. Tavallisin syy on tällöin ruusufinni, jota voidaan hoitaa aknen tapaan. Kaikkea ruusufinnikään ei Alakoskelan mukaan selitä.

“Erilaiset allergiat ja syöttösoluihin liittyvät häiriöt, kuten mastosytoosi aiheuttavat myös punoitusta. Erityisesti, jos punoituksen yhteydessä esiintyy kutinaa, on taustalla usein histamiini. Paniikkihäiriö voi olla yksi punoituksen aiheuttaja, mutta siihen liittyy usein esimerkiksi hengenahdistusta”, Alakoskela luettelee.

“Harvinaisissa tapauksissa jotkin suoliston kasvaimet tai kilpirauhasen medulaariset kasvaimet voivat tuottaa aineita, jotka aiheuttavat punoitusta, mutta tällöin esiintyy usein myös muita oireita esimerkiksi vatsan toimintaan liittyen”, hän lisää. 

Milloin lehahtelusta kannattaa huolestua? 

Useimmiten lehahtelu on normaalia ja esimerkiksi ruusufinniin löytyy hoitokeinoja. Lisäksi ihottumat on hyvä erottaa punoituslehahtelusta. Ihottumiin liittyy usein tulehdus, joten niiden punoitus on normaalia ja ihottuman hoitoon on useita tapoja. Epätyypillinen kesto, värisävy ja esiintymisalue ovat Alakoskelan mukaan merkkejä, joiden perusteella voi olla syytä hakeutua lääkäriin. 

“Jos punoitus esiintyy läiskittäin epätyypillisillä alueilla tai kestää tavallista kauemmin, esimerkiksi tunteja minuuttien sijaan, voi olla syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin. Syitä lähdetään rajaamaan pois punoituksen yhteydessä esiintyvien muiden oireiden kautta ja syyn selvittyä löytyy usein toimiva hoito”, Alakoskela summaa. 

Varaa aika ihotautilääkärille >

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala