Vaihdevuosien aiheuttamat ihomuutokset

Miksi vaihdevuodet saavat aikaan ihomuutoksia?

Vaihdevuodet tulevat jokaiselle naiselle iän myötä vastaan kaikkine kehon muutoksineen. Tyypillisin vaihdevuosien alkamisikä on noin 45-55 vuotta. Ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo, miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon ja mistä niiden aiheuttamat muutokset johtuvat.
Varaa aika ihotautilääkärille >

Vaihdevuodet tuovat mukanaan ihomuutoksia

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että vaihdevuodet tuovat mukanaan ihomuutoksia. 

“Usein ensimmäinen muutos on ihon muuttuminen kuivemmaksi. Iho myös muuttuu heikommaksi ja ohuemmaksi, joten se vahingoittuu herkemmin. Tämän vuoksi elämän aikana kertyneet auringon aiheuttamat vauriot tulevat paremmin esiin ”, Kyrklund kertoo.

Ihon muuttuessa voi olla syytä päivittää myös ihonhoidon tuotteet.  Täältä näet ihotautilääkäreidemme suosittelemia tuotteita ikääntyvälle iholle.

Muutosten suurimpana tekijänä pidetään estrogeenin vähenemistä 

Vaihdevuosiin liittyvät olennaisena osana muutokset hormonitoiminnassa, joista myös ihon muutokset vaikuttavat johtuvan. 

“Estrogeeni auttaa säilyttämään ihon kosteuden sitomalla ihoon öljyn ja muiden kosteuttavien aineiden ainesosat, siksi iho kuivuu estrogeenin vähennyttyä. Estrogeenin väheneminen saa ihon kollageenin, eli tukikudosten valkuaisaineen vähenemään. Kollageenin puute tekee ihosta heikomman ja ohuemman”, Kyrklund valottaa syitä muutosten taustalla. 

Ihon ohenemisen lisäksi kärsii myös ihon elastisuus, jolloin kimmoisuus vähenee estrogeenin vähenemisen myötä, mikä saa rypyt muodostumaan helpommin. Talirauhasten toiminnan heikennyttyä iho myös hilseilee helpommin.

“Estrogeenin väheneminen nopeuttaa ihon normaalia vanhenemista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihon kollageenista katoaa kolmasosa viiden vuoden sisään vaihdevuosien alkamisesta. Siitä eteenpäin sitä katoaa noin 2% vuodessa lisää. Iho ohenee vaihdevuosista alkaen reilu prosentin verran vuosittain”, Kyrklund kertoo. 

“Hormonimuutokset voivat aiheuttaa myös karvojen kasvua huulten yläpuolelle ja leuan alueelle. Monen hiukset alkavat ohenemaan sekä harvenemaan päälaelta”, hän lisää. 

Varaa aika ihotautilääkärille >

 

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala