Ihoteippi

Millä perusteella ompeleiden lanka valitaan luomen poistossa?

Luomen poisto viimeistellään ompelemalla haava kiinni. Vaikka kyseessä on verrattain pieni toimenpide, on ompeleilla merkitystä, sillä esteettinen lopputulos riippuu pitkälti niistä. Ihotautilääkäri Sari Koskenmies kertoo, miten oikeat langat joka toimenpiteeseen valitaan.
Varaa aika luomen poistoon>

Haavan ompeleminen on olennainen osa ihotautilääkärin ammattitaitoa. Toimenpiteet jättävät aina jäljen, mutta arven näkyvyyteen voidaan vaikuttaa mm. oikein valituilla ommel-langoilla. 

Langan keskeiset ominaisuudet ovat materiaali ja rakenne

Toimenpiteisiin suuntautuneen ihotautilääkäri Sari Koskenmiehen mukaan luomen poistoon tarvitaan monenlaisia lankoja , sillä niillä on eri ominaisuudet ja käyttötarkoitukset. Raaka-aineena langoissa toimivat luonnon silkki, metalli sekä synteettiset aineet, esimerkiksi laktoosihappo, nylon ja polyester.

“Rakenteeltaan langat voivat olla yksisäikeisiä tai monisäikeisiä ja niillä on erilainen vetolujuus, vahvuus ja läpimitta. Lisäksi ompeleet käyttäytyvät ihon kudoksessa erilailla, osa sulaa itsestään ja osa ei”, Koskenmies opastaa. 

Sulavat vai sulamattomat ompeleet? 

Yksi lankojen keskeinen ominaisuus on niiden sulaminen tai sulamattomuus. Koskenmiehen mukaan sulavia ompeleita käytetään lähes kaikkien haavojen ompelemiseen, paitsi stanssipoistoissa ja todella pienissä toimenpiteissä. 

“Sulavat langat ommellaan ihon sisään kudosompeleena, jolloin ne sulkevat ihon ja pitävät haavan kiinni. Ne katoavat ihosta itsestään viimeistään kahdeksan viikon kuluessa. Tapauksesta riippuen ne soveltuvat myös pintaompeleiksi, jotka tukevat haavaa ja asettavat haavan reunat kiinni suojaten sitä bakteereilta. Usein haavan ompelemiseen käytetään sekä sulavataa että sulamatonta lankaa”, Koskenmies kertoo.

Hoitoalue määrittää langan paksuuden

Langan paksuus valitaan ihon ohuuden, hoitoalueen sekä tarvittavan vetolujuuden perusteella. 

“Mitä suurempi langan numero on, sitä ohuempi se on. Vartalolla haavat paikataan usein 0-4 langoilla, kun taas kasvoilla käytetään usein 0-6 lankoja. Ihon paksuuteen vaikuttaa esimerkiksi ikä, joten usein iäkkäämmillä asiakkailla käytetään ohuempia lankoja, jotta lanka ei niin sanotusti pääse leikkaamaan läpi”, Koskenmies neuvoo. 

Mitä ohuempi lanka on, sitä siistimpi arvesta tulee”, Koskenmies lisää.

Varaa aika luomen poistoon>

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala