Palanut selkä

Miten hoitaa palanutta ihoa?

Auringon UV-säteily voi polttaa suojaamattoman ihon todella kivuliaaksi ja epämukavaksi. Suomalaisista vain noin 10% :n iho ei pala, joten käytännössä kaikille suositellaan aurinkosuojavoiteita ja tehokasta suojautumista auringolta. Listasimme ihotautilääkärin suosittelemat itsehoito-ohjeet, joilla voi helpottaa palaneen ihon tuomaa epämukavuutta. 
Varaa aika ihotautilääkärille

Ihon palaminen on eräänlainen tulehdusreaktio. Palanutta ihoa hoidetaan kuin lievää palovammaa ja hoito keskittyy olon helpottamiseen ja ihon paranemisen tukemiseen.  

Näin hoidat palanutta ihoa:

Ihon palaminen on eräänlainen tulehdusreaktio. Palanutta ihoa hoidetaan kuten lievää palovammaa ja hoito keskittyy olon helpottamiseen ja ihon paranemisen tukemiseen.

 1. Voit käydä viileässä suihkussa.
  Viileä suihku voi lievittää tukalaa oloa. Suihkun jälkeen on hyvä rasvata iho kosteusvoiteella.
 2. Käytä kosteusvoidetta.
  Kosteusvoiteet sopivat hyvin palaneen ihon rauhoittamiseen. Pahasti ärsyyntyneisiin kohtiin voi laittaa kortisonivoidetta.
 3. Halutessasi voit ottaa tulehduskipulääkkeen.
  Aspiriini, ibuprofeiini ja parasetamoli lievittävät poltteen ja epämukavuuden tunnetta.
 4. Juo paljon vettä.
  Ihon palaminen poistaa nestettä iholta, minkä vuoksi on tärkeää juoda paljon vettä, ettei iho pääse pahemmin kuivumaan.
 5. Anna mahdollisten rakkuloiden parantua rauhassa.
  Jos ihoosi on tullut rakkuloita, kyseessä on toisen asteen palovamma. Rakkuloita ei kannata puhkaista, sillä ne suojaavat vaurioitunutta ihoa. Lisää rakkuloiden hoidosta voit lukea täältä.
 6. Suojaa palanut iho hyvin.
  Aurinkoa on syytä välttää. Ihon saa suojattua parhaiten tiheään kudotuilla vaatteilla.

Palaneen ihon takia ei yleensä tarvitse hakeutua lääkäriin

Palanut iho on epämiellyttävä riesa, joka kuitenkin on varsin tilapäinen. Yleensä iho paranee näillä itsehoito-ohjeilla 3-5 päivässä. Jos palamisen jälkeen esiintyy kuumetta, voimakasta päänsärkyä tai pahoinvointia, silloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Auringon polttamaa ihoa on sen parannuttuakin suojattava hyvin, sillä se palaa herkästi uudelleen. Iho myös ”muistaa” elämän mittaan kertyneen UV-säteilyn ja runsas, toistuva palaminen lisää ihomuutosten riskiä merkittävästi.

Varaa aika ihotautilääkärille

 

Lähde: AAD

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala