Luomenpoisto lapselta

Miten luomenpoisto tehdään lapselta?

Luomien ilmaantuminen ei katso ikää, vaan niitä esiintyy lapsesta lähtien. Lasten kohdalla kynnys toimenpiteeseen on aikuisia korkeampi, mutta epäilyttävät luomet kannattaa poistaa myös lapselta.
Varaa aika lasten ihoklinikalle >

Luomenpoisto on useimmiten pienehkö toimenpide, johon ei liity suuria riskejä. Ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan lapsille tehtävissä toimenpiteissä on kuitenkin tiettyjä erityispiirteitä, jotka on hyvä huomioida.

“Lapsen kannalta on miellyttävintä, jos luomenpoisto pystytään toteuttamaan heti kun tarve luomenpoistolle on todettu, eli ensikäynnillä. Muuten tulee herkästi valvottuja öitä, kun lapsi miettii tulevaa toimenpidettä”, Kyrklund kertoo.

Turvallisuuden tunne helpottaa lapsen luomenpoistoa

Luomenpoisto onnistuu parhaiten, kun lapsella on turvallinen ja rauhallinen olo.

“ Luomenpoistossa ainoa vaihe joka oikeastaan aiheuttaa kipua on puudutus, joten se voidaan tehdä turvallisessa ympäristössä jo hyvissä ajoin ennen leikkausta, vaikka alueen puhdistuksen jälkeen vanhemman sylissä. Vasta sen jälkeen lapsi asetellaan toimenpidepöydälle ja selitetään, että pahin vaihe on jo ohi”, Kyrklund ohjeistaa.

Pienillä asioilla on suuri vaikutus

Kyrklundin mukaan toimenpidehuoneessa on paljon pieniä asioita, jotka huomioimalla toimenpiteestä tehdään lapselle miellyttävämpi.

“Lapsi asetellaan usein siten, että vanhempi on suoraan lapsen näkökentässä niin, että molemmilla on toisiinsa kontakti toimenpiteen aikana. Kaikki lääketieteelliset välineet taas ovat lapsen näkökentän ulkopuolella. Vaihtoehtoisesti lapsi voi leikkiä joko padilla tai puhelimella toimenpiteen aikana”, Kyrklund selittää.

”Turvallisuutta lisäävät myös omat, tutut vaatteet: lapsi pyritään riisumaan mahdollisimman vähän toimenpiteen yhteydessä. Jos lapselle tehdään toimenpide esimerkiksi alaraajaan, kannattaa valita vaate, jossa jalka voidaan paljastaa niin että ylävartalon vaatteet jää päälle”, Kyrklund vinkkaa.

Kokenut lääkäri ja rauhalliset vanhemmat luovat ilmapiirin

Yksi keskeinen tekijä ovat muut huoneessa olevat ihmiset, sillä rauhattomuus tarttuu, samoin luottavaisuus. Siksi vanhempien ja lääkärin rooli on suuri.

“Tietenkin on eduksi, että tekijä on tottunut työskentelemään lasten kanssa sekä hyvin rutinoitunut toimenpiteen suhteen. Tällöin lapsi aistii, että mitään jännitettävää ei ole”, Kyrklund tiivistää.
Varaa aika lasten ihoklinikalle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala