Luomia poistetaan tyypillisesti joko näytteenottotarkoituksessa tai esteettisistä syistä. Ihosairaalan ihotautilääkäri Kristiina Airola kertoo eri menetelmistä, joilla luomet on mahdollista poistaa.
Varaa aika luomenpoistoon>
Luomenpoisto on yleisimpiä ihotautilääkärin suorittamia toimenpiteitä. Luomia voidaan poistaa monin eri tavoin ja valittava menetelmä riippuu aina potilaan tilanteesta. Menetelmään vaikuttavat esimerkiksi luomen tyyppi, sijainti sekä tarve jatkotutkimukselle.
Kirurginen luomen poisto on menetelmistä yleisin
Kirurginen luomenpoisto on tavallisin menetelmä luomen poistoon, sillä se soveltuu moneen tilanteeseen ja mahdollistaa näytepalan jatkotukimuksen. Toimenpiteessä käytetään paikallispuudutusta ja haava suljetaan ompeleilla. Toimenpiteisiin erikoistunut ihotautilääkäri Kristiina Airola kertoo, että kirurginen poisto valitaan erityisesti silloin, kun diagnoosi on epäselvä.
“Kirurgista luomen poistoa käytetään luomen poistoihin silloin, kun näyte on lähetettävä patologin tutkittavaksi diagnoosin vahvistusta varten. Jotta patologi pystyy tutkimaan luomen laadun, näytteen tulee olla riittävän kokoinen ja ehjä. Lausunnon perusteella vahvistetaan diagnoosi ja nähdään, onko luomi poistettu riittävällä marginaalilla vai vaatiiko se mahdollisesti lisäpoiston luomen ympäriltä”, Airola kertoo.
Toimenpide voidaan suorittaa lähes kenelle vain ja se sopii myös lapsilta otettaviin näytteisiin. Lasten kanssa toimenpiteestä pyritään tekemään mahdollisimman kevyt ja helppo: esimerkiksi paikallispuudutuksen aiheuttamaa kipua voidaan minimoida levittämällä puudutusvoidetta ennen varsinaisen puudutusaineen pistämistä. Itse toimenpide on melko suoraviivainen.
“Poisto toteutetaan usein veitsellä niin sanotulla veneviillolla, ja haava suljetaan lopuksi ompeleilla. Pienikokoinen luomi voidaan poistaa myös pyöreällä stanssilla. Silloinkin saadaan riittävä näyte patologille tutkittavaksi”, Airola kuvailee.
“Kirurginen poisto jättää usein pienen arven, mutta hyvin toteutetulla poistolla ja tarvittaessa arven jälkihoidolla arpi saadaan mahdollisimman huomaamattomaksi”, hän jatkaa.
Luomen poisto hiilidioksidilaserilla
Hiilidioksidilaserilla saadaan poistettua luomia haastavistakin paikoista. Toimenpide on nopea ja yksittäiset poistot hoituvat jopa minuuteissa. Se on suosittu tapa poistaa luomi, jos lopputuloksesta halutaan mahdollisimman esteettinen. Kaikille luomityypeille se ei kuitenkaan sovellu.
“Laseria voidaan käyttää luomen poistossa, jos poistettavan luomen diagnoosi ei ole epäselvä, eikä luomea tarvitse lähettää patologille. Laseria voidaan käyttää esimerkiksi koholla oleviin ihonvärisiin tai punertaviin luomiin. Erityisesti kasvojen alueen luomille laser toimii hyvin, sillä esteettinen tulos on usein huomaamattomampi kuin kirurgisella poistolla. Laser jättää niukasti arpea, mutta käsitelty alue voi jäädä näkyviin ihoon vaaleampana kohtana”, Airola sanoo.
Laserpoisto soveltuu ihonvärisiin koholuomiin tai ruskeisiin rasvaluomiin. Jos rasvaluomia on paljon, on laser usein kätevin ja esteettisesti parhaan tuloksen takaava menetelmä. Lasertoimenpiteen jälkeen ei tarvita tikkejä, ja jälkihoito on yleensä varsin yksinkertaista.
Jäädytys toimii tiettyjen ihomuutosten poistossa
Jäädytyksessä eli kryohoidossa suuttimesta tuleva nestemäinen typpi jäädyttää ihomuutoksen. Hoitoa käytetään muun muassa tiettyjen pinnallisten ihosyöpien ja papilloomaviruksen aiheuttamien syylien hoitoon.
“Jäädytystä voidaan käyttää erityisesti ohuiden rasvaluomien ja pienten varsiluomien poistoon, sillä ne eivät vaadi patologin tutkimusta. Käsittely harvemmin jättää minkäänlaista jälkeä ihoon sen toivuttua jäädytyksen aiheuttamasta väliaikaisesta punoituksesta”, Airola sanoo.
Kauhaus soveltuu rasvaluomien poistoon
Tangentiaalinen poisto eli kauhaus on toinen vaihtoehto luomen poistoon, jos diagnoosi on epäselvä ja patologille täytyy lähettää näyte tutkittavaksi. Kauhaus on Airolan mukaan kevyt ja nopea tapa poistaa tarvittaessa useampiakin soveltuvia luomia tietyltä alueelta.
“Ihomuutoksen kauhaus toteutetaan rengasveitsellä ikään kuin raaputtaen luomi pois. Se soveltuu erityisesti paksujen rasvaluomien poistoon. Ennen kauhomista iho puudutetaan eikä ihomuutoksen kauhomisen jälkeen ei tarvita tikkejä. Näytteen voi tarvittaessa lähettää patologille tutkittavaksi”, Airola kertoo.
Jälkihoito riippuu menetelmästä
Luomenpoiston jälkihoito riippuu menetelmästä ja potilas saa tapauskohtaiset jatkohoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen. Luomenpoistot ovat usein pienehköjä toimenpiteitä ja jälkihoito sen mukaista. Kevyimmillään jälkihoitoa ei juuri vaadita ja useimmissa tapauksissa riittää hikiliikunnan, saunomisen ja uimisen välttäminen muutamien päivien ajan. Jos luomi on venytysalueella, voi ohjeena olla tiettyjen liikkeiden välttämistä. Mahdolliset ompeleet poistetaan paikasta riippuen 1-2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Jälkihoidolla voidaan vaikuttaa arven paranemiseen ja siten hoidon lopulliseen tulokseen.
Varaa aika luomenpoistoon>