Maksaläiskiä käsissä

Miten välttyä maksaläiskiltä?

Maksaläiskät ovat harmittomia, mutta niitä usein pidetään epämiellyttävän näköisinä. Läiskien ehkäiseminen sujuu helpommin kuin niiden vaalentaminen, siksi niiden ennaltaehkäisy kannattaa. Tästä löytyy yksinkertaisia keinoja ennaltaehkäistä maksaläiskien muodostumista sekä saada ne vaalenemaan.

Maksaläiskiä voi ennaltaehkäistä helpoin konstein

 1. Käytä päivittäin aurinkovoidetta.
  Valitse aurinkovoide, mikä suojaa kaikkia ihoalueita riittävästi. Aurinkovoiteen tulee olla suojakertoimelta vähintään 30 ja sen suositellaan olevan vedenkestävää. Levitä voide 15 minuuttia ennen auringolle altistumista ja lisää voidetta vähintään kahden tunnin välein.
 2. Käytä päähinettä ja aurinkolaseja.
  Aurinkovoide ei yksin anna riittävää suojaa UV-säteilyltä. Kasvojen
  suojaamiseen suositellaan käyttämään lisäksi iso lieristä hattua ja aurinkolaseja.
 3. Käytä hellävaraisia ihonhoitotuotteita.
  Valitse itsellesi sopivimmat ihonhoitotuotteet, jotka eivät aiheuta ihottumaa tai kirvelyä. Ihoa ärsyttävät tuotteet kasvattavat maksaläiskien mahdollisuutta.
 4. Vältä ihokarvojen vahaamista kasvoista.
  Ihokarvojen vahaaminen lisää tulehdusriskiä, joka saa maksaläiskät ilmestymään herkemmin.

Maksaläiskät ovat yleinen pigmenttihäiriö iholla

Maksaläiskät ovat ihon väriaineen (melaniini) liikakertymiä. Läiskät ilmestyvät tyypillisesti kasvojen alueelle, minkä vuoksi niitä usein pidetään esteettisenä haittana. Ne erottuvat ihosta tummempina kohtina ja ovat reunoiltaan epäsymmetrisiä.

Ne syntyvät auringon säteilylle altistumisen seurauksena, mutta niiden ilmestymisen varsinaista syytä ei tiedetä. Naisilla maksaläiskien näköisten melasmien muodostumiseen on todettu vaikuttavan hormonit, sillä ehkäisy, raskaus ja kosmetiikka saavat monilla aikaan tummentumia. Hajusteiden käyttö voi yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa muodostaa maksaläiskiä, myös osa lääkkeistä voi lisätä alttiutta niiden synnylle.

Miten maksaläiskiä hoidetaan?

Osa maksaläiskistä häipyy itsestään tai katoaa talven ajaksi, joskus maksaläiskät voivat kadota pidemmäksikin aikaa ja palata uudelleen hieman eri kohtaan. Jos maksaläiskän itsehoidon aloittaa heti läiskän synnyttyä, se voi kadota kokonaan. Itsehoitotuotteita läiskien vaalentamiseen on jonkin verran tarjolla, esimerkiksi vaalentavat seerumit ja -voiteet sekä ihon kuorinta. 

Jos läiskät ovat häiritseviä ja kotikonstit eivät tehoa, löytyy ihotautilääkäreiltä keinoja läiskien poistoon. Läiskien poistoon on tänä päivän useampia uusia hoitomuotoja, jopa kevyitä tablettihoitoja tai reseptillä saatavia voiteita, jotka ovat tehokkaampia kuin käsikauppavalmisteet. On usein myös hyvä varmistua siitä, että kasvojen ihomuutokset ovat varmasti maksaläiskiä, eikä mitään muuta hoitoa vaativaa.  

 

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita