Maksaläiskiä kasvoissa

Miten välttyä maksaläiskiltä?

Maksaläiskät ovat harmittomia, mutta niitä pidetään usein epämiellyttävän näköisinä. Läiskien ehkäiseminen sujuu helpommin kuin niiden vaalentaminen, siksi niiden ennaltaehkäisy kannattaa. Kerromme muutaman yksinkertaisen keinon ennaltaehkäistä maksaläiskien muodostumista.

Maksaläiskiä voi ennaltaehkäistä helpoin konstein

 1. Käytä päivittäin aurinkosuojavoidetta.
  Kaikkein tärkeintä on huolellinen päivittäinen suojautuminen UV-säteilyltä. Käytä aurinkovoidetta, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja, ja joka on suojakertoimeltaan vähintään 30, kasvoille mieluiten 50. Pidä huolta, että levität voiteen hyvissä ajoin eli vähintään 15 minuuttia ennen auringolle altistumista. Suojavoiteen lisääminen on tarpeen parin tunnin välein. Pimeämpäänkin vuodenaikaan kasvot kannattaa suojata UV-säteiltä esimerkiksi suojakertoimellisella päivävoiteella.
 2. Käytä päähinettä ja aurinkolaseja.
  Aurinkovoiteetkaan eivät anna täydellistä suojaa UV-säteilyltä. Lisäsuojaa kasvoille saat käyttämällä isolieristä hattua ja aurinkolaseja.
 3. Käytä hellävaraisia ihonhoitotuotteita.
  Valitse itsellesi sopivimmat ihonhoitotuotteet, jotka eivät aiheuta ihottumaa tai kirvelyä. Ihoa ärsyttävät tuotteet kasvattavat maksaläiskien mahdollisuutta.
 4. Vältä ihokarvojen vahaamista kasvoista.
  Ihokarvojen vahaaminen lisää tulehdusriskiä, joka saa maksaläiskät ilmestymään herkemmin.

Maksaläiskät ovat yleinen pigmenttihäiriö iholla

Maksaläiskät ovat ihon väriaineen (melaniini) liikakertymiä. Läiskät ilmestyvät tyypillisesti kasvojen alueelle, minkä vuoksi niitä usein pidetään esteettisenä haittana. Ne erottuvat ihosta tummempina kohtina ja ovat reunoiltaan epäsymmetrisiä.

Maksaläiskät syntyvät auringon säteilylle altistumisen seurauksena, mutta niiden ilmestymisen varsinaista syytä ei tiedetä. Naisilla hormonien on todettu vaikuttavan maksaläiskien näköisten melasmien muodostumiseen, sillä ehkäisyvalmisteet sekä raskaus saavat monilla aikaan tummentumia. Hajusteiden käyttö voi yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa muodostaa maksaläiskiä. Myös osa lääkkeistä voi lisätä alttiutta niiden syntymiselle.

Miten maksaläiskiä hoidetaan?

Osa maksaläiskistä häipyy itsestään, tai katoaa tai ainakin haalistuu talven aikana. Joskus läiskät voivat kadota pidemmäksikin aikaa palatakseen sitten uudelleen, mahdollisesti hieman eri kohtaan. Jos maksaläiskän itsehoidon aloittaa heti sellaisen ilmaannuttua iholle, sen häivyttäminen onnistuu paremmin. Itsehoitotuotteita läiskien vaalentamiseen on jonkin verran tarjolla, esimerkiksi vaalentavat seerumit ja -voiteet sekä kuorintavoiteet.

Jos pigmenttimuutokset ovat häiritseviä ja kotikonstit eivät tehoa, löytyy ihotautilääkäreiltä keinoja ongelman hoitamiseen. Maksaläiskien poistoon on tänä päivänä useampia uusia hoitomuotoja, mm. kevyitä tablettihoitoja sekä reseptillä saatavia voiteita, jotka ovat tehokkaampia kuin käsikauppavalmisteet. Lääkärin vastaanotolla voidaan myös varmistua siitä, että ihomuutokset ovat varmasti maksaläiskiä, eivätkä mitään muuta hoitoa vaativaa.  

 

Varaa aika ihotautilääkärille >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala