Tyypillisimmät ihosyövät

Nämä ovat tyypillisimmät ihosyövät

Ihosyövät ovat yksi maailman tavallisimmista syövistä, ja niiden esiintyvyys on nousussa. Vuonna 2003 maailman terveysjärjestö WHO arvioi että 2–3 miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain ihosyöpiin, joista 130 000 melanoomaan. Vuonna 2018 arviot olivat nousseet lähes 300 000 uuteen melanooma-tapaukseen vuodessa. 

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä

Tyvisolusyöpä eli basaliooma syntyy ajan mittaa auringon UV-säteilyn johdosta, minkä vuoksi se muodostuu usein auringon säteille alttiille alueelle.  Se ilmenee yleensä keski-ikäisillä tai sitä iäkkäämmillä ihmisillä, vaikkakin nykyään myös nuoremmilla tavataan tätä syöpää aika ajoin. Basaliooma näkyy ihossa tyypillisesti kohoumana tai vaaleanpunaisena laikkuna, tai jopa vain haavaumana, joka ei parane. 

Tyvisolusyövän saa usein hoidettua paikallisella leikkauksella, jäädyttämällä tai niin kutsutulla PDT-hoidolla eli valoaktivaatiohoidolla. Vaikkakin se ei leviä lähes koskaan, se voi kuitenkin levitä paikallisesti tuhoten ympäröiviä kudoksia, minkä vuoksi se on tärkeä hoitaa viipymättä kuten muutkin syövät.

Tyvisolusyöpä uusii jopa 30–50 % tapauksissa uudelle alueelle. Myös todennäköisyys sairastua muihin ihosyöpiin on kohonnut. Näistä syistä henkilölle jolla on kerran hoidettu basaliooma suositellaan säännöllistä, vuosittaista ihon seurantaa. 

Okasolusyövän esiaste on aurinkokeratoosi

Alkuun okasolusyöpä näyttää kuivahkolta ruvelta. Okasolusyövän esiastetta kutsutaan aurinkokeratoosiksi, mikä muodostuu ajan saatossa auringon säteille altistuessa. Yleisiä paikkoja sille ovat käsivarret, kaula tai pään alue, koska kyseiset alueet altistuvat yleensä eniten UV-säteilylle. 

Okasolusyöpäkin saadaan hoidettua useimmiten paikallisesti leikkaamalla. Jos leikkausalue on laajempi, käytetään apuna ihosiirteitä tai kielekkeitä. Leikkauksen tai muun hoidon jälkeen potilas on yleensä seurannassa vuosien ajan mahdollisen syövän uusiutumisen vuoksi.

Melanooma on eniten pelätty ihosyöpä

Melanoomalle löytyy altistavia tekijöitä. Se on ihosyövistä vaarallisin, joten sen diagnosoiminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Niin kutsuttu emokasvain voi lähettää etäpesäkkeitä ja levitä, minkä vuoksi melanooma on vaarallinen ihosyöpä. Melanooma näkyy lähes aina jonkinlaisena muutoksena iholla. Jo olemassa oleva luomi voi muuttaa väriä tai muotoaan sekä uusi muihin luomiin nähden erilainen luomi voi ilmestyä iholle merkkinä melanoomasta.

Alkuvaiheessa todettu melanooma voidaan saada hoidettua paikallisesti leikkaamalla, joissain tapauksissa voidaan myös etäpesäkkeitä poistaa leikkaamalla, mutta ne vaativat lisäksi muuta hoitoa. Muita hoitomenetelmiä ovat sädehoito sekä erilaiset lääkehoidot. Melanooman jatkohoitoon kuuluu myös tärkeänä osana aurinkosuojaus sekä vuosittaiset seurannat. 

Lähde: aad

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala