Moni tiedostaa auringon UV-säteilyn olevan liiallisena haitaksi iholle, mutta kesän tullen hullaantuu aurinkoisista keleistä ja ihannoi päivettynyttä ihoa. Ihosairaalan kosmetologi Katja Khalifi neuvoo, miten auringosta voi nauttia ilman suurta vahinkoa.
Varaa aika kosmetologille >
UV-indeksin seuraaminen on oleellista
UV-indeksiä voi seurata verkossa säätietopalveluista. Auringon säteily on voimakkainta keskipäivällä, jolloin Khalif suosittelee pysymään suojassa auringolta. On tärkeää muistaa, että lasten iho on paljon herkempi UV-säteilylle kuin aikuisen.
Ihon onnistuneen suojaamisen kannalta on hyödyllisempää seurata UV-indeksin voimakkuutta kuin varsinaista auringon paistamista, sillä UV-säteily voi olla voimakas myös pilvisellä säällä. Suomessa UV- indeksi harvemmin nousee todella korkeaksi, mutta indeksin ollessa yli 3, tulee laittaa aurinkosuojaa. Yleensä UV-indeksi on Etelä-Suomessa yli 3 toukokuusta elokuuhun.
Ihotyypin mukaan oikeat suojatuotteet
Aurinkosuojatuotteita löytyy paljon erilaisia, joten niitä riittää jokaiselle ihotyypille. Koostumukseltaan aurinkosuojatuotteita saa voiteena, stickinä, suihkeena, öljynä tai geelinä.
“Omalle iholle sopivinta vaihtoehtoa kannattaa kysyä asiantuntijalta, esimerkiksi kuivalle ja ohuelle iholle suositellaan yleensä voiteita. On oleellista muistaa, että kasvoille ja vartalolle löytyvät omat suojatuotteet. Esimerkiksi aurinkosuojaöljyä ei mieluiten tule laittaa kasvoille, sillä se voi tukkia ihohuokosia.”
“Tärkeää aurinkosuojatuotteen valinnassa olisi, että tuote suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä. Suomalaiselle ihotyypille sk30 tuotteet ovat sopivia, mutta herkkäihoisille ja todella vaalealle iholle suositellaan aina käyttämään sk50 tuotteita. Nykyisin monet ihotautilääkärit suosittelevat kaikkia käyttämään sk50 tuotteita, koska yleensä aurinkosuojatuotteita tulee laitettua liian vähän”, Khalifi neuvoo.
“Jos aurinkotuotteet ärsyttävät ihoa, kannattaa kokeilla hajusteetonta tuotetta, joka ei ole vedenkestävä”, Khalifi lisää.
Lasten ohuempi iho on herkkä palamiselle
Auringolta suojautumisessa tulee muistaa, että lasten iho palaa paljon herkemmin kuin aikuisen iho. Yleisesti alle 3-vuotiaat lapset suositellaan suojaamaan pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla.
“Myynnissä on lapsille suunnattuja aurinkosuojatuotteita, jotka on valmistettu todella herkälle iholle, eivätkä ne sisällä kemiallisia filttereitä”, Khalifi kertoo.
Osa lääkkeistä vaikuttaa ihon käyttäytymiseen auringossa
“Iho herkistyy tiettyjen lääkkeiden ja auringon UV-säteilyn yhteisvaikutuksesta. Tällöin iho reagoi herkemmin UV-säteilyyn ja myös vahingoittuu helpommin. Herkistynyt iho vaatii huolellisemman suojauksen. Herkistymistä UV-säteilylle aiheuttavat mm. kipugeelit ja jotkin antibiootit sekä nesteenpoistolääkkeet”, Khalifi sanoo.
Tarkempi lista lääkkeistä, jotka herkistävät ihoa auringon valolle löytyy täältä.
After Sun tuotteista on hyötyä
After Sun -tuotteiden hyötyjä on usein kyseenalaistettu, mutta Khalifin mielestä niitä on kuitenkin hyvä käyttää.
“Auringossa olon jälkeen on suositeltavaa käyttää after sun -tuotteita, sillä ne ehkäisevät ihon ärsyyntymistä viilentämällä ja rauhoittamalla ihoa. Tuotteet myös kosteuttavat hyvin, mikä on hyvä vastapaino auringon aiheuttamalle ihon kuivuudelle. Hyvin kosteutetulla iholla päivetys myös pysyy pidempään”, Khalifi kertoo.
Auringolla on myös positiivisia vaikutuksia
Auringon säteillä on terveysvaikutuksia, kunhan säteille ei altistu liikaa ja auringossa vietetään maltillisesti aikaa.
“UV-säteilystä ihmisen keho saa D-vitamiinia, joka on välttämätön vitamiini. Meille suomalaisille pimeiden vuodenaikojen jälkeen aurinko on toivottu vieras, ja se lisää monien vireystilaa”, Khalifi sanoo.
“Myös moniin ihosairauksiin auringon säteily tuo helpotusta lievittämällä ihon tulehdustilaa, esimerkiksi psoriasis ja atooppinen ihottuma”, Khalifi lisää.
Varaa aika ihotautilääkärille >