Okasolusyöpään kannattaa suhtautua vakavasti

Okasolusyöpään kannattaa suhtautua vakavasti – varhain lääkäriin hakeutuva selviää kevyemmällä hoidolla

Okasolusyöpä on ihosyöpä, jota ilmenee etenkin aurinkoa paljon saavilla ihoalueilla kuten pään ja kasvojen alueella. Taudin esiasteita voidaan hoitaa valoaktivaatio- ja kryohoidoilla. 

Okasolusyöpä leikataan aina, mutta sen esiasteet aurinkokeratoosi ja pintakarsinooma ovat hoidettavissa helpommin. Kyse on saman taudin eri vaiheista: 

Aurinkokeratoosit ovat esiastetasoisia ihomuutoksia ja osa niistä muuttuu pintakarsinoomaksi (carcinoma in situ eli Morbus Bowen). Näistä osa voi kehittyä okasolusyöväksi. Mitä enemmän aurinkokeratooseja on iholla, sitä suurempi on myös syöpäriski. Okasolusyöpä vaatii nopeaa hoitoa leikkaamalla, sillä se voi lähettää etäpesäkkeitä. 

Aurinkokeratoosi ja Morbus Bowen on mahdollista huomata iholta ajoissa ja poistaa ilman leikkausta jäädytyshoidon tai valoaktivaatio- eli PDT-hoidon keinoin. Toisinaan voidaan käyttää voidehoitoa, joka tehdään omahoitona kotona. Tällöin hoidettava alue on useamman viikon ajan ruvella. Jäädytys ja PDT-hoito ovat ensisijaiset hoitomuodot. 

“Pieniin aurinkokeratooseihin ja pintakarsinoomiin jäädytyshoito soveltuu hyvin. Jos kyseessä on kookkaampi muutos tai laajempi käsiteltävä alue, on PDT erinomainen hoito. Myös kosmeettinen hoitotulos on PDT:llä parempi.”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos. 

Pintakarsinoomassa PDT-hoito tehdään kahdesti parin viikon välein. Aurinkokeratoosien PDT-hoitoon riittää pääsääntöisesti yksi hoitokerta. Hentoja aurinkokeratooseja voidaan myös hoitaa PDT:n päivänvalomenetelmällä, jossa käsitelty ihoalue saa tarvittavan määrän valoa auringonvalosta. Tämä hoito ajoitetaan kesäkauteen. 

Leikkaamalla poistettua okasolusyöpää seurataan kahden vuoden ajan. Myös pintakarsinooman hoitotulos kontrolloidaan PDT- ja kryohoidon jälkeen. Grönroos huomauttaa, että ihosyöpä tai sen esiaste on muistutus siitä, että omia elintapoja kannattaa tarkastella:  

“Aurinkokeratoosien ilmaantuminen kertoo, että iho on siinä vaiheessa saanut elämän aikana aurinkoa vähän enemmän kuin sietäisi. Niiden ilmaantuminen liittyy siihen UV-säteilyn kokonaismäärään, jonka on elämänsä aikana saanut kyseiselle ihoalueelle. Silloin viimeistään kannattaa aloittaa ihon aurinkosuojaus”, Grönroos muistuttaa. 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala