Okasolusyövän merkkejä kannattaa tarkkailla

Okasolusyövän merkkejä kannattaa tarkkailla – riskitekijöiden tiedostaminen ja varhainen tunnistus helpottaa hoitoa

Koska okasolusyöpä voi olla aggressiivinen ja lähettää etäpesäkkeitä, ja sen hoitaminen vaatii leikkauksen, on tärkeää tunnistaa kaikki esiasteet ennen niiden kehittymistä syöväksi.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Ihon okasolusyöpää tavataan Suomessa vuosittain noin 1700 uutta tapausta, ja syövän esiintyvyys nousee iän myötä. Toisinaan kasvu voi olla hyvinkin nopeaa. Taudin esiasteita voidaan vielä hoitaa valoaktivaatio- ja jäädytyshoidoilla. Ihomuutoksen vuoksi onkin hyvä hakeutua lääkäriin varhaisen puuttumisen mahdollistamiseksi.

”Okasolusyövän riskitekijöitä ovat etenkin palaminen auringossa, vaalea ihotyyppi, solariumin käyttö, sekä lääkkeet jotka vaikuttavat ihmisen omaan immuunipuolustusjärjestelmään, kuten hyljinnänestolääkkeet. Myös potilaat, joilla on aiemmin ollut jokin ihosyöpä tai niiden esiasteita, kuuluvat riskiryhmään”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Miltä okasolusyöpä näyttää?

Okasolusyöpä ilmaantuu useimmiten ihoalueille, jotka ovat kaikkein alttiimpia auringolle, kuten kasvoille. Näillä alueilla syövän leikkaaminen on myös haastavinta. Okasolusyöpä näyttää yleensä ihonväriseltä tai vaaleanpunaiselta kohoumalta iholla. Okasolusyöpä voi myös olla kraatterin tai ruven näköinen tai se voi näyttää karstaiselta paakulta. Myös punoittava kostea haavauma voi olla okasolusyöpä.

Koholla oleva ihosolusyöpä voi ilmaantua iholle äkkiseltään, ja se voi kasvaa valtavan nopeasti, jopa tyhjästä sormenpään kokoiseksi muutamassa viikossa. Näin nopeasti kehittyvää kasvainta ei voi jäädä seuraamaan, vaan tulee hakeutua hoitoon heti kun sen huomaa, ja vastaavasti hoitava lääkäri pyrkii ottamaan diagnostisen näytteen tai poistamaan muutoksen mahdollisimman nopeasti.

Okasolusyövän esiasteita ei tarvitse leikata, vaan niihin riittävät kevyemmät hoidot. Koska okasolusyöpä voi olla aggressiivinen ja lähettää etäpesäkkeitä, ja sen hoitaminen vaatii leikkauksen, on järkevintä aina hoitaa kaikki esiasteet pois, ennen kuin ne kehittyvät syöväksi.

Harmillisesti, joskus okasolusyöpä voi näyttää syylältä. Syylän puolesta puhuu, että syyliä on useampia, ne reagoivat syylän hoitoihin, ja ne ovat syylille tyypillisissä paikoissa, kuten jalkapohjassa tai sormissa. Joskus harvoin okasolusyövän esiaste tai jopa okasolusyöpä itse voi näyttää ärtyneeltä kookkaalta karstaiselta rasvaluomelta. Siksi lääkärit välillä lähettävät rasvaluomiakin patologille diagnoosin varmistamiseksi.

”Jos aurinkoalueelle tulee iäkkäällä ihmisellä uusi kohouma tai karstainen muutos, erityisesti jos se kasvaa nopeasti tai näyttää erilaiselta kun muut ihomuutokset, kannattaa se tarkistuttaa. Myös haavoista ja syylistä jotka eivät millään parane, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen”, Kyrklund kehottaa.

Varaa aika ihotautilääkärille >

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala