Intiimialueen ihosairaudet ja seksitaudit

Labiaplastia

Fraktioitu laser on tehokas menetelmä mm. arpien hiontaan ja ryppyjen tasoittamiseen. – Tutustu! »

Labiaplastia

Labiaplastia on toimenpide, jossa korjataan pienten häpyhuulten kokoa tai epäsymmetriaa

Labiaplastia voidaan tehdä joko terveydenhoidollisesta syystä tai potilaan toivoessa myös esteettisyyden vuoksi. Kookkaat pienet häpyhuulet voivat aiheuttaa hankausta, haavaumia ja kipuja. Häpyhuulet voivat häiritä yhdynnässä ja aiheuttaa epävarmuuden tunnetta. Esimerkiksi synnytykset tai painon muutokset vaikuttavat häpyhuulten kokoon ja muotoon. 

Yleisiä syitä, joiden vuoksi labiaplastiaan hakeudutaan:

– Pienten häpyhuulten koko tai epäsymmetrisyys häiritsee

– Pienten häpyhuulten alue hankaa esim. liikkuessa, yhdynnässä tai muuten aiheuttaa epämukavuutta

– Esteettisistä syistä

Miten labiaplastia toteutetaan?

Vulvan eli ulkosynnyttimien (isot ja pienet häpyhuulet, klitoris, klitoriksen huppu) tilanne ja oireet arvioidaan aina yksilöllisesti. Plastiikkakirurgin vastaanotolla keskustellaan potilaan tilanteesta ja oireista. Lääkäri tutkii vulvan eli ulkosynnyttimien alueen. Gynekologista tutkimusta eli ns. sisätutkimusta ei ole tarpeen tehdä. Käytettävä leikkaustekniikka ja poistettavan kudoksen määrä valitaan yksilöllinen anatomia huomioiden. Joskus leikkaukseen voidaan yhdistää myös muita toimenpiteitä kuten esimerkiksi isojen häpyhuulten muokkaus rasvansiirrolla.  

Lääkäri kysyy mahdollisista perussairauksista, lääkityksistä ja luontaistuotteiden käytöstä. Jotkin perussairaudet voivat lisätä toimenpiteeseen liittyviä riskejä ja niistä keskustellaan vastaanotolla. Leikkausalueen ihon tulee olla hyvässä kunnossa ja esimerkiksi herpeksen hoidossa ennen toimenpidettä riskien vähentämiseksi.

Toimenpideaika sovitaan potilaan toiveiden mukaan vastaanotolla tai pian sen jälkeen. Ihosairaalan sairaanhoitaja soittaa toimenpiteeseen liittyvistä yksityiskohdista ennen toimenpidettä.

Labiaplastia voidaan tehdä lähes aina paikallispuudutuksessa. Ennen toimenpidettä leikkausalueelle laitetaan pintapuudutusvoidetta, joka vähentää puudutuksen aiheuttamaan kipua. Toimenpidettä varten voi saada myös kipulääkettä ja rauhoittavaa lääkitystä. Toimenpiteen alussa sairaanhoitaja pesee ja valmistelee toimenpidealueen. Alue puudutetaan pienellä neulalla, puudutus tuntuu lievänä pistona ja puuduteaine voi hieman kirvellä ihon alla. Ylimääräinen kudos poistetaan ja häpyhuulet muotoillaan veitsellä ja saksilla. Haavat suljetaan sulavilla ompeleilla. Toimenpide valmisteluineen kestää tilanteesta riippuen 30-60 minuuttia. 

Toimenpiteestä pääsee kotiutumaan voinnin mukaan noin tunti seurannan jälkeen. Kotiin on hyvä varata hakija tai mennä esimerkiksi taksilla. Ensimmäisinä päivinä toimenpidealue voi olla hieman kipeä. Tavanomaiset kipulääkkeet kuten ibuprofeeni ja parasetamoli tarvittaessa käytettynä riittävät yleensä hyvin. Pientä tihkuvaa verenvuotoa voi esiintyä ensimmäisten päivien aikana. Alue on turvoksissa ja siellä voi olla mustelmia. 

Labiaplastiasta toipuminen on nopeaa, noin 1-2 viikkoa. Komplikaatioita esiintyy harvoin. Jälkihoitona tärkeää on WC-käyntien yhteydessä suihkutella alue huolellisesti käsisuihkulla ja taputella kuivaksi ensimmäisen viikon ajan. Pitkää istumista on hyvä välttää muutama vuorokausi, ja fyysistä rasitusta ensimmäisen viikon ajan, tarvittaessa pidempäänkin. Haavat paranevat noin kahdessa viikossa ja ompeleet sulavat yleensä 1-2 viikossa. Saunaan, uimaan ja kylpyyn voi mennä ja seksin harrastamisen aloittaa haavojen täysin parannuttua. Jälkitarkastus sovitaan plastiikkakirurgille noin 2 viikon päähän toimenpiteestä.

 

Teitä palvelee

LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
LL, Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}
Ihosairaala