Luomia kannattaa tarkkailla

Ruma ankanpoikanen on teoria, joka voi pelastaa ihosyövältä

Ruma ankanpoikanen on tuttu ja rakastettu lastensatu, joka voi auttaa myös tunnistamaan haitallisen luomen ajoissa.
Varaa aika luomitarkastukseen >

Ihosyövät ovat syövistä nopeimmin yleistyviä. Säännöllinen luomien tarkastelu ja seuranta on paras tapa huomata epäilyttävät ihomuutokset ajoissa. Jos luomi huolettaa, kannattaa pyytää asiantuntijaa tarkastamaan luomet. Kotioloissa luomia tarkastellessa on yksi sääntö ylitse muiden: ruma ankanpoikanen -teoria.

Ruma ankanpoikanen -teoria toimii ohjenuorana

Luomien tarkasteluun on olemassa erilaisia sääntöjä, kuten ABCDE tai VARO, jotka kehottavat kiinnittämään huomiota esimerkiksi luomien väriin, alaan, reunaan, oireiluun tai niissä tapahtuviin muutoksiin. Näitä on kuitenkin usein hankala arvioida kotioloissa ilman selkeää vertailukohtaa. Siitä syystä ihotautilääkärit suosittelevatkin kiinnittämään huomiota muista luomista poikkeaviin luomiin: rumiin ankanpoikasiin.
Luomet sinänsä eivät ole vaarallisia ja niitä voi olla runsaastikin ilman minkäänlaisia ongelmia. Samalla ihmisellä luomet muistuttavat usein toisiaan ja tällöin puhutaan kyseisen ihmisen tyyppiluomista. Jos joukosta sattuu silmään selkeästi erilainen, muita isompi, väriltään tai reunoiltaan erilainen luomi, kannattaa tämä ruma ankanpoikanen tarkastuttaa asiantuntijan toimesta.

Varhainen puuttuminen on hoitokeinoista tärkein

Luomia kannattaa tarkkailla, sillä mitä aiemmin poikkeamat huomataan, sitä kevyemmin hoidoin asia on hoidettavissa. Tärkeintä on varhainen havainnointi ja hoidon aloitus, jolloin toimenpiteeksi riittää monesti yksinkertainen luomenpoisto riittävällä marginaalilla.
Varaa aika luomitarkastukseen >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala