Siedätyshoito on pysyvä ratkaisu allergiaan

Siedätyshoito on pysyvä ratkaisu allergiaan – kielenalustabletti tekee hoidosta yksinkertaista

Siedätyshoito on pysyvä ratkaisu allergian hoitoon. Helpoimmillaan siedätys tarkoittaa yhden tabletin ottamista päivittäin ja tablettisiedätyksiä kehitetään yhä uusille allergeeneille.

Siedätyshoito on tehokas tapa saada allergia kuriin. Siedätyksessä kehon puolustusmekanismia totutetaan tiettyyn allergeeniin hallituissa olosuhteissa ja tarkkoina annoksina. Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Paula Pallasahon mukaan siedätyshoito tuo allergikolle pysyvän avun.

“Siedätys vaikuttaa pysyvästi allergian syntymekanismiin pelkkien oireiden hoitamisen sijaan. Nykyään siedätys on tehty helpoksi ja kielenalustabletteja uusille allergeeneille kehitetään koko ajan”, Pallasaho kertoo.

Siedätys on potilaalle helppo ja vaivaton hoitomuoto

Siedätyshoito kestää tyypillisesti 3 vuotta. Oireet alkavat hellittää tyypillisesti jo ensimmäisen vuoden aikana. Esimerkiksi heinälle on jo olemassa kielenalustabletti, joka tekee siedätyksestä helppoa.

“Hoito alkaa lääkärin vastaanotolta, jonka jälkeen ensimmäinen annos otetaan valvotusti lääkäriasemalla. Sen jälkeen tabletti per päivä kolmen vuoden ajan. Toki oireita kannattaa kuulostella ja esimerkiksi suun haavaumien tai hampaanpoiston takia hoidossa tulee pitää viikon tauko. Vastaanotolla käydään asiat perusteellisesti läpi”, Pallasaho kertoo.

“Oireiden helpottumisen ja katoamisen lisäksi siedätyksellä voidaan merkittävästi vähentää myös astman riskiä tulevaisuudessa”, hän lisää.

Varaa aika allergiaklinikalle >

Siedättäminen on eri asia kuin allergeenille altistuminen

Moni allergioista kärsivä on voinut kuulla vinkkejä allergian parantamisesta omin keinoin altistamalla itse itsensä pikkuhiljaa allergian aiheuttajalle. Pallasaho muistuttaa omatoimisen “siedättämisen” vaaroista.

“Välillä kuulee puhuttavan, että vaikkapa koiralle siedättyy olemalla koirien kanssa. Asia ei aivan näin ole ja on äärimmäisen tärkeää erottaa altistus ja siedätys toisistaan. Siedätyksessä allergeenin määrä on laskettu tarkkaan ja tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti. Altistus hallitsemattomalle määrälle allergeeniä todennäköisemmin vain pahentaa allergian oireita”, hän sanoo.

“On erittäin tärkeää selvittää allergian aiheuttaja ennen kuin siedätyshoitoa kannattaa aloittaa. Akuutteihin allergiaoireisiin pitää löytää oireita helpottavat ja potilaalle sopivat lääkkeet, joita löytyy laaja kirjo nenäsumutteista astmapiippuihin ja antihistamiineihin”, Pallasaho lisää.

Tablettihoito tekee siedätyksestä helppoa

Suomen kesässä allergikoita kiusaavat erityisesti koivu ja heinät. Heinäallergiaan kielenalustabletti jo löytyy, ja koivutabletti on tulossa markkinoille näillä näkymin syksyllä 2019, minkä odotetaan lisäävän koivusiedätyspotilaiden määrää huomattavasti.
Ihosairaalassa tehdään tällä erää siedätyksiä kielenalustabletein ja -liuoksin. Siedätykseen voit hakeutua joko keuhkolääkärin vastaanotolle tai ihotautien ja allergologian erikoislääkärille.
Varaa aika keuhkolääkärin vastaanotolle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala