Intiimialueen ihosairaudet ja seksitaudit

Tuntematon seksitauti – Mycoplasma genitalium

Lääkärissä on käyty, testit näyttävät negatiivista, mutta oireet jatkuvat edelleen. Kyseessä voi olla mycoplasma genitalium, jonka oireet sekoittuvat usein klamydiaan.
Varaa aika seksitautitesteihin ilman lähetettä >

Mycoplasma genitalium on seksiteitse tarttuva bakteeri, jonka oireet muistuttavat klamydiaa. Sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backin mukaan mycoplasma genitaliumia epäillään, kun oireet pitkittyvät, eikä muuta syytä ole löydettävissä.

“Tyypillisiä oireita ovat virtsankirvely ja vuoto virtsaputkesta. Naisilla oireisiin voi kuulua myös alavatsakipu. On myös arveltu, että tauti voi olla yhteydessä naisten sisäsynnytintulehdusten syntyyn. Miehillä näyttö mykoplasman ja oireiden yhteydestä on selkeämpi”, Hiltunen-Back kertoo.

Taudin toteaminen ja seuranta on ollut hankalaa

Mycoplasma genitaliumin tutkimisen ongelmana on ollut, että sen havaitsemiseen ei pitkään aikaan ollut laboratoriokoetta, kuten muihin seksitauteihin.

“Bakteeri itsessään on tunnettu jo kymmeniä vuosia, mutta vasta vähän aikaa sitten on löydetty keinot sen testaamiseen. Testi perustuu nukleiinihappo-osoitukseen ja se on ollut Suomessa käytössä muutaman vuoden”, Hiltunen-Back kertoo.
Toinen ongelma mykoplasman hoidossa on, että sitä ei virallisesti ole määritelty seksitaudiksi, joten sen yleisyyden seuranta on vielä lapsenkengissä.

“On arveltu, että mycoplasma genitaliumin yleisyys on Euroopassa jotakin klamydian ja tippurin väliltä. Suomessa klamydiatapauksia on vuosittain noin 14 000 ja tippuria noin 700 tapausta. Vaikuttaa, että mykoplasma on harvinaisempi kuin klamydia, mutta yleisempi kuin tippuri”, Hiltunen-Back toteaa.  

Bakteerin roolista on käyty keskustelua jo kauan, sillä sen tiedetään tarttuvan seksiteitse, mutta Suomessa seksitaudin määrittää tartuntatautilain asetus. Seksitaudiksi määriteltävälle taudille saa veloituksettoman hoidon kunnallisissa hoitolaitoksissa ja sen yleisyyttä seurataan ja raportoidaan THL:n toimesta. Seuranta on tärkeää, sillä sen avulla varmistetaan oikea hoito ja ehkäistään bakteerin antibioottiresistenssiä.

Pitkittyneet oireet ja negatiiviset seksitautitestit johtavat jäljille

Mycoplasma genitaliumia epäillään yleensä pitkittyneiden oireiden yhteydessä. Ensimmäisenä on järkevintä testata klamydia ja tippuri. Tyypillinen potilas saapuukin vastaanotolle pitkittyneiden virtsankirvelyoireiden kanssa, koska niille ei ole löytynyt mitään syytä.

“Tavalliset seksitaudit on testattu ja kaikki ovat negatiivisia. Omasta kokemuksesta viimeisen 5 vuoden sisällä voisin sanoa, että jos oireet täsmäävät, mutta muuta ei löydy, niin useimmiten kyseessä on mykoplasma. Hoitona on yleensä antibioottikuuri, jolla tauti saadaan asioihin.”, Hiltunen-Back kertoo.

Ihosairaalassa hoidetaan myös mycoplasma genitalium

Ihosairaalassa työskentelee useita seksitauteihin perehtyneitä erikoislääkäreitä ja laboratoriomme tarjontaan kuuluu yleisimpien seksitautien testipakettien lisäksi myös mycoplasma genitaliumin tutkimus (6195 -MygeNhO). Seksitautitesteihin pääset ilman lähetettä varaamalla ajan näytteenottoon.
Varaa aika testeihin ilman lähetettä >
Mikäli sinulla on oireita, hakeuduthan lääkärin vastaanotolle.
Varaa aika seksitautien asiantuntijalle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala