Aikuisiän akne eli hormonaalinen akne esiintyy usein alaksavojen, leuan ja kaulan alueella

Uusi vanha lääke tuo apua aikuisiän aknen hoitoon

Lääkehoidoissa ilmenee joskus mieluisia sivuvaikutuksia ja lääke voi saada täysin uusia käyttökohteita. Näin on käynyt spironolaktonille, jonka hormonaalinen vaikutusmekanismi on osoittautunut tehokkaaksi aikuisiän aknen hoidossa naisille.
Varaa aika aknelääkärille »

Hormonaalinen komponentti korostuu aikuisiän aknessa, minkä vuoksi voi olla järkevää etsiä myös ratkaisuja hormonaalisista hoidoista. Jos sitkeä akne jatkuu antibiooteista ja muista hoitokokeiluista huolimatta on tyypillisesti siirrytty sisäiseen isotretinoiinilääkitykseen. Naisten aikuisiän akneen on kuitenkin löytynyt tehokas ja hyvin siedetty vaihtoehto – spironolaktoni. 

Spironolaktoni (spironolactone) on alun perin korkean verenpaineen ja turvotuksen hoitoon käytetty diureetti eli nesteenpoistaja. Hormonaalisen vaikutusmekanisminsa ansiosta lääkettä onkin tutkittu tarkemmin myös aknen hoidossa ja sen on todettu olevan tehokas ja turvallinen naisilla ilmenevän aikuisiän aknen hoitoon.

Hormonaalisen aknen tunnusmerkkejä

Hormonit ovat osatekijänä aknen ilmenemisessä lähes aina. Aikuisiän aknessa hormonitoiminnan muutos aiheuttajana kuitenkin korostuu, minkä vuoksi puhutaan myös hormonaalisesta aknesta. Se ilmaantuu usein kasvojen alaosaan leuan, poskien ja suun alueelle. Hormonaalisen aknen tyypillisiä tunnusmerkkejä voivat olla mm.: 

  • Aikuisiällä alkanut akne tai sitkeä, yli teinivuosien jatkunut uusiva akne
  • Akne, joka lehahtelee kuukautiskierron mukana
  • Ehkäisypillereitä käyttävällä esiintyvä keskivaikea tai vaikea akne, erityisesti kasvojen alaosassa, rinnassa ja selässä
  • Akne, jota ei muilla keinoin ole saatu kuriin eikä isotretinoiini ole vaihtoehto

Spironolaktoni on hyvin siedetty ja tehokas naisten aknen hoidossa

Spironolaktonia voidaan hyvin yhdistää muihin aknen hoitoihin. Amerikkalaistutkimuksessa jopa kaksi kolmasosaa potilaista havaitsi aknen hävinneen kokonaan ja 85 % koki aknen parantuneen merkittävästi. Tutkituista vain 7% ei havainnut muutosta parempaan. Finnit ja ihon rasvoittuminen vähenevät jo muutamassa viikossa, vaikkakin maksimivaste saavutetaan vasta muutaman kuukauden käytön jälkeen. 

Lääke on hyvin siedetty ja sivuvaikutuksista raportoi vain harva. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat: 

  • Tihentynyt virtsaamistarve
  • Matala verenpaine tai kuivuminen
  • Matalat natrium- eli suola-arvot ja joskus korkeat kalium-arvot
  • Kuukautisten epäsäännöllisyys

Spironolactone tarjoaa paikallishoitojen, antibiootin ja isotretinoiinin oheen neljännen, sisäisesti käytettävän vaihtoehdon aikuisiän aknen hoitoon naisilla. On hyvä huomioida, että miehille hoito ei sovellu juuri hormonaalisten vaikutustensa vuoksi. Miehillä hoidon on todettu aiheuttavan esimerkiksi gynekomastiaa eli rintojen kasvua.

Aknen hoito ihotautilääkärillä »

 

Viitteet:
Journal of the American Academy of Dermatology 

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala