Kutina on sietämätön vaiva, jota voi helpottaa kotikonstein

Riesana kutiseva iho? – Ihotautilääkärin 5 vinkkiä kutinan lievitykseen

Jokaisen iho kutisee joskus ja se on aivan normaalia. Hetkittäiselle kutinalle on lukemattomia harmittomia syitä, mutta jos kutina jatkuu viikkokaupalla, voi syynä olla sairaus.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Ihon kutina vaivaa ajoittain meistä jokaista. Ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan syitä kutinalle löytyy monia. “Ihon satunnainen kutina voi johtua ihon kuivuudesta, hyönteisten pistoista tai puremista tai vaikkapa vaatteiden materiaalista, mutta sen taustalla voi olla myös lääketieteellisiä syitä. Atooppinen ihottuma, psoriaasi, nokkosrokko ja syyhy ovat esimerkkejä ihosairauksista, joiden keskeisenä oireena on juuri kutina”, Kyrklund kertoo.

Jos kutina jatkuu viikkokausia ja häiritsee, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.
“Taustalla voi olla myös muu kuin ihotauti: maksa- ja munuaissairaudet tai kilpirauhasvaivat voivat heijastua myös ihoon ja aiheuttaa kutinaa. Ihotautilääkäri voi selvittää, miksi iho kutisee”, Kyrklund sanoo.

5 vinkkiä kutinan lievitykseen kotona

Kutina on pahimmillaan sietämätön vaiva, jota voi kuitenkin yrittää helpottaa myös kotikonstein. Kyrklund jakaa omat vinkkinsä kutinan lievitykseen:

  1. Laita perusvoide jääkaappiin ennen iholle levittämistä. Viileä kosteusvoide lieventää kutinaa paremmin kuin huoneenlämpöinen.
  2. Kokeile menthol-voidetta kutiavalle ihoalueelle. Mentoli vähentää kuumotusta ja turvotusta.
  3. Kiinnitä huomiota pukeutumiseen ja suosi väljiä puuvillavaatteita ilman saumoja. Etenkin villakankaat voivat kutittaa.
  4. Jos ihosi punoittaa kosketuksen jäljiltä ja ihoon jää kosketuksen jäljiltä ns. piirtopaukamointia (ihoon voi ikään kuin piirtää), kokeile väsyttämätöntä antihistamiinia.
  5. Jos kutiava alue on pieni, voit kokeilla peittää sen apteekista saatavilla itsekiinnittyvillä ihonsuojasidoksilla, ”keinoiholla”.

Jos kutina ei näillä taltu, jatkuu pitkään tai yltyy muuten sietämättömäksi, kannattaa olla yhteydessä ihotautilääkäriin, joka voi määrätä kutinan hoitoon erilaisia lääkevoiteita. Lääkkeiden lisäksi ihotautilääkäri voi ehdottaa lääketieteellistä valohoitoa, joka useimmiten auttaa kutinaan.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala