Hiusten harjaus

Ihotautilääkärin vinkit hiusten hoitoon

Hiusten käsittelyyn ja hoitoon löytyy monenlaisia neuvoja ja ohjeistuksia. Kokosimme ihotautilääkärien suositusten mukaan ohjeet, miten välttää tavalliset virheet hiusten hoidossa.

Näin minimoit hiusten vahingoittumisen:

 1. Anna hiusten kuivua vapaana tai kääri ne pyyhkeen sisälle.
  Älä kuivaa hiuksiasi pesun jälkeen pyyhkeellä hinkaten, sillä se vahingoittaa hiusta. Pyyhkeellä voi painellen kuivata hiuksia. Anna hiusten mieluiten kuivua vapaasti, sillä hiustenkuivaaja voi aiheuttaa hiusten haurastumista. Jos sinun on käytännön syistä pakko turvautua hiustenkuivaajaan, käytä matalinta tarjolla olevaa lämpötilaa ja pidä kuivaaja riittävän kaukana hiuksista välttääksesi suoran lämmön aiheuttamat vahingot.
 2. Harjaa hiukset vasta niiden kuivuttua.
  Märkä hius vahingoittuu kuivaa hiusta herkemmin, joten harjaaminen kannattaa tehdä vasta hiuksen kuivuttua. Kihara tai todella helposti takkuuntuva tukka saattaa olla pakko harjata märkänä. Tällöin harjaamiseen on paras käyttää harvapiikkistä kampaa tai harjaa tai selvitellä takkuja sormin. Kosteuttavien tai takkuja selvittävien tuotteiden käyttö voi helpottaa hiusten käsittelyä.
 3. Käytä hiuslaitteita vasta hiusten kuivuttua.
  Kihartimen tai suoristusraudan käyttö kosteisiin hiuksiin on hiuksille tuhoisaa, ja kuivillekin hiuksille tällaiset käsittelyt ovat haitallisia. Lämpölaitteita tulisi käyttää enintään joka toinen päivä ja niiden kanssa tulisi aina käyttää kuumuudelta suojaavaa hiustuotetta.
 4. Älä käytä jatkuvasti kireitä kampauksia.
  Kireän kampauksen paine vaurioittaa hiuksia; jopa poninhäntä luo hiuksiin vahingoittavan paineen. Pahimmillaan liian tiukkojen kampausten käyttö voi aiheuttaa jopa hiustenlähtöä. Vetämisen rasituksesta johtuvalle hiustenlähdölle on oma nimikin, traction alopecia. Tietyt hiustyypit, kuten luonnollisesti kiharat hiukset, ovat erityisen alttiita vahingoittumaan tiukkojen kampausten jännitteestä. On myös hyvä muistaa, että kemiallisten käsittelyjen jälkeen hiukset vaurioituvat paineesta normaalia herkemmin.
 5. Harjaa hiuksia mahdollisimman vähän.
  Hiuksia tulisi harjata alle 100 vetoa päivässä, jotta harjaaminen ei aiheuttaisi merkittäviä vaurioita. Lisäksi olisi tärkeää käyttää oikeanlaista harjaa: pehmeät, luonnolliset harjakset ovat hellävaraisempia hiuksille kuin kovat, synteettiset harjakset. Myös harjaamistekniikka on tärkeä: aloita harjaaminen hiusten latvoista ja etene vähitellen kohti hiusten juuria, jolloin takut selviävät helpommin.

Välitä hiuksistasi

Toisin kuin monet markkinoijat antavat ymmärtää, vaurioitunutta hiusta ei voi korjata, sillä hius on kuollutta solukkoa. On siis tärkeää välttää hiusten vahingoittamista, koska sama hius ei enää vaurion jälkeen toivu. Pahimmillaan seurauksena voi olla hiustenlähtöä, jonka taustalla voi tosin olla useita muitakin syitä. Ihotautilääkärit tutkivat ja hoitavat myös hiuspohjan sairauksia ja hiustenlähtöä.

Varaa aika ihotautilääkärille


Hiuksia on mahdoton kohdella täysin ilman vahinkoja, mutta näitä ohjeita noudattaen vältät arkisen hiusten vahingoittamisen. Ohjeiden lisäksi on hyvä muistaa, ettei hiusten jatkuva peseminen tee hyvää hiukselle ja hiuspohjalle. Lisäksi tulee käyttää omalle hiuslaadulle sopivia tuotteita ja  kosteuttaa hiuksia säännöllisesti, esimerkiksi hiusöljyn tai naamion avulla.

 

Lähde: AAD

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala