PrEP-tabletteja

PrEP – Tilanne tällä hetkellä Suomessa

HIV:n ennaltaehkäisyyn tarkoitettu PrEP-hoito on saatavilla Suomessa.
Varaa aika PrEP-hoidon konsultaatioon >

 

PrEP-hoito on HIV:n ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka on ollut maailmalla käytössä jo usean vuoden ajan. Sen käyttöä harkitaan aina tapauskohtaisesti ja PrEPin on tutkimuksissa todettu olevan tehokas keino HIV-tartuntojen ehkäisyyn riskiryhmissä. Lue lisää PrEP-hoidon hyödyistä, haitoista ja kestosta. 

Kansallinen PrEP-hoitosuositus myös Suomeen

Kevään 2019 PrEPin käyttö Suomessa on ottanut harppauksen eteenpäin ja hoito on jatkossa saatavilla myös meillä. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos THL on julkaissut 17.4. kansallisen hoitosuosituksen lääkityksen käytöstä Suomessa.

THL:n hoitolinjaus tarkoittaa, että jatkossa PrEP-hoitoa voidaan hyödyntää laajemmin yhtenä hoitokeinona HIV-tartuntojen ehkäisyyn. THL:n mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta HIV-tartuntaa ja määrän vähentäminen vaatii tartuntoja ehkäisevien keinojen monipuolista käyttöä. Hoidon kanssa on tärkeä muistaa, että PrEP ei ehkäise muiden seksi- tai veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, joten kondomi ja puhtaat pistovälineet ovat aina tärkeitä.

Alkuperäisvalmisteen patentin vapautuminen laskee hintaa

Yhtenä hoidon yleistymisen esteenä on ollut alkuperäisvalmisteen korkea hinta. Alkuperäislääkkeen patenttiin on kuitenkin 11.4.2019 tullut korkeimman oikeuden päätös, jolla lääkkeen turvaamisoikeus on peruttu, mikä mahdollistaa rinnakkaisvalmisteiden tulon markkinoille.

Myyntilupa on myönnetty 9 lääkeyrityksen rinnakkaisvalmisteelle, mutta yksikään niistä ei vielä tällä hetkellä ole myynnissä. Halvemman rinnakkaisvalmisteen saapuminen apteekkeihin kestänee vähintäänkin kuukauden.

PrEP-lääke ei ole Kela-korvattava. Rinnakkaisvalmisteiden tultua markkinoille lääkkeen kuukausittainen hinta asettunee noin 20-70 euron tietämille. Hoitoon ja sen kokonaiskustannuksiin liittyy lisäksi seurantakäyntejä lääkärin kanssa sekä säännölliset laboratoriokokeet, jotka ovat edellytyksenä hoidon aloittamiselle.
Varaa aika PrEP-hoidon konsultaatioon >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala