Allergiakausi: näillä vinkeillä helpotat allergiaa

Näin valmistaudut allergiakauteen – 6 vinkkiä helpompaan kesään

Siitepölyallergia on yleinen kevään ja kesän vaiva, josta kärsii jopa viidesosa suomalaisista. Oikea-aikainen valmistautuminen helpottaa allergisen oloa ja elämää myös pahimpaan siitepölyaikaan.
Varaa aika allergiaklinikalle >

1.Hoida vuotuinen  tarkastus hyvissä ajoin

• Vuotuinen lääkärintarkastus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen siitepölykautta. Uusien siitepölyastman oireiden kanssa on hyvä hakeutua keuhkolääkärin vastaanotolle, vaikka rutiinitarkastus olisi jo hoidettu.
  • Jos sinulla ei ole allergiadiagnoosia, niin hakeudu allergiatesteihin

2. Päivitä allergialääkkeet sopiviksi

• Varmista lääkärikäynnillä, että allergialääkkeesi ovat ajan tasalla ja lääkemääräykset voimassa koko allergiakauden ajaksi.
  • Hanki tarvittavat nenäsumutteet, antihistamiinit, silmätipat ja mahdollinen hoitava astmalääke valmiiksi. Jos hankit kortisonitabletteja, toimivat ne myös kyypakkauksena vaikkapa kesämökillä.
  • Poista vanhentuneet lääkkeet ja toimita ne apteekkiin hävitettäväksi.

3. Aloita allergialääkitys ajoissa

• Hoitava astmalääkitys kannattaa aloittaa hyvissä ajoin jo ennen oireiden ilmaantumista.
  • Muut allergialääkkeet voivat odottaa oireiden alkamista, jotta voit tarkastella oireiden vaihtelua vuosittain.

4. Seuraa oman alueesi siitepölytilannetta

• Seuraamalla raportteja tiedät, minkä kasvin siitepölyä ilmassa liikkuu ja voit valmistautua paremmin. Herkimmät allergikot voivat tosin reagoida siitepölyyn jo ennen raportteja
  • Siitepölytilanteen näet esimerkiksi Norkko-palvelusta

5. Jos oireet eivät taltu, ota yhteyttä lääkäriin

• Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä uudelleen, jos oireet jatkuvat lääkkeistä huolimatta, sinulla on uusia oireita, olet hyvin väsynyt, flunssasi pitkittyy tai yksinkertaisesti haluat varmistaa tilanteen.

6. Hankalien oireiden tapauksessa harkitse siedätyshoitoa

• Siedätyshoito tuo pysyvän ratkaisun allergiaan ja se voidaan aloittaa heti allergiakauden jälkeen. Suomessa siedätys on alikäytetty hoitomuoto.

Varaa aika allergiaklinikalle >

Samankaltaisia artikkeleita