hehkuva iho

PRP-hoidon tehosta kertyy näyttöä

Trendikäs PRP-hoito on ollut esillä jo vuosia, mutta käsitys sen tehosta on kauan perustunut pitkälti potilaskokemuksiin. Entä tieteellinen näyttö? 

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon >

PRP (Platelet-Rich Plasma) eli verihiutaleilla rikastettu plasma on hoito, jonka ajatus perustuu kehon omien kasvutekijöiden hyödyntämiseen kehon eri osien korjaamisessa. Vetoavan ja luonnollisen lähtökohdan vuoksi hoito on noussut paitsi potilaiden suosioon, myös tutkimuksen kohteeksi ja kokemuksiin perustuva näyttö saa rinnalleen koko ajan uutta tieteellistä näyttöä. 

Tietoa kertyy pikkuhiljaa

Tutkimusta tehdään koko ajan ja tuoreessa 2019 syksyllä tehdyssä katsauksessa PRP-tutkimuksiin todetaan hoidon vaikuttavan myös tieteellisesti erittäin lupaavalta. 

Katsauksen mukaan PRP-hoidosta on tehty 24 potilastutkimusta, joista kahdeksan on korkeatasoisesti toteutettuja sokko- ja vertailuryhmätutkimuksia eli niin kutsuttuja RCT-tutkimuksia (Randomized Controlled Trial). Tutkimusasetelma minimoi subjektiivisen tulkinnan ja placebon vaikutuksen ja tarkastelee todellisia muutoksia ihossa. 

Objektiivisia tuloksia ja korkeaa potilastyytyväisyyttä

Tutkimuksissa todetaan, että PRP ainoana hoitona paransi ainakin väliaikaisesti ihon rakennetta sekä hienoja juonteita. Ihon kunnon arviointi tehtiin lääkärin toimesta toisin kuin potilaskokemuksiin perustuvissa kyselyissä. Myös silmänympärysjuonteet, ihon kesakkoisuus ja epätasainen pigmentti vähenivät, joskin maltillisesti. 

Fraktioituun laserhoitoon yhdistettynä PRP-hoito voi tutkimusten mukaan nopeuttaa ihon parantumista. Kaikissa tehdyissä tutkimuksissa PRP-hoidon potilastyytyväisyys oli korkea, mikä on todettu jo aiemmin tehdyissä potilaskokemuksiin perustuvissa PRP-hoidon tehokkuutta arvioivissa tutkimuksissa. 

PRP:tä on käytetty ihonhoidon lisäksi myös muilla aloilla, kuten haavanhoidossa ja ortopediassa

Lupaava hoito ihon kunnon kohentamiseen

PRP-hoito sopii lähes kaikille, eikä siihen oikein toteutettuna sisälly juurikaan riskejä. Siksi moni onkin uskonut julkisuuden henkilöitä ja testannut hoitoa itse. Nyt PRP vaikuttaa myös tutkimusten valossa lupaavalta ja tehokkaalta ihon kunnon kohentajalta. Potilaskokemukset ovat saamassa tuekseen kovaa tieteellistä näyttöä, jota kertyy jatkuvasti lisää. 

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon >

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

 

Lähde:  A systematic review of the effectiveness of PRP

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala