Hehkuva iho

Voiko PRP olla nuorekkaan ihon salaisuus?

Vampyyrihoitonakin tunnettu PRP-kasvutekijähoito on noussut viime vuosina todelliseksi puheenaiheeksi ja useat julkisuuden henkilöt vannovat sen nimeen. Mitä PRP:stä oikeasti tiedetään?

Varaa aika maksuttomaan hoitokonsultaatioon >

Mikä PRP oikeastaan on? 

PRP tulee sanoista Platelet-Rich Plasma, joka kääntyy suoraan runsasverihiutaleiseksi plasmaksi. PRP-hoito on yksinkertaistetusti kolmivaiheinen. 

  1. Potilaasta otetaan tarvittava määrä verta
  2. Verihiutaleet erotellaan sentrifuugin avulla ja rikastetaan
  3. Rikastettu kasvutekijöitä sisältävä verihiutalepitoinen aines pistetään takaisin kehoon esimerkiksi mikroneulauslaitteen tai injektioneulan avulla. 

Näyttö hyödyistä perustuu kokemuksiin, tutkimusta kertyy koko ajan

PRP:tä on käytetty mm. ortopedisissä toimenpiteissä nopeuttamaan paranemista. Ihotautien saralla sen käyttöä tutkitaan hiustenlähdön ehkäisyyn, haavanhoidon nopeuttamiseen sekä ikääntymismuutosten torjuntaan. Tieteellistä näyttöä kertyy koko ajan ja potilaille tehdyissä kyselytutkimuksissa monet potilaat ovat raportoineet mm. seuraavanlaisia hyötyjä:

  • Vähentää ryppyjä
  • Lisää ihon kimmoisuutta ja vähentää roikkuvan ihon määrää
  • Hoitaa syviä juonteita
  • Parantaa ihon koostumusta ja kuntoa
  • Häivyttää aknearpia ja tehden niistä huomaamattomammat

Juuri potilaskokemusten vuoksi hoidolle on syntynyt suuri kysyntä ja se on noussut suoranaiseksi trendiksi maailmalla. Hoidon hyvä puoli on myös se, ettei siihen liity juuri lainkaan niin kutsuttua down-timeä, toipumisaikaa. Usein hoito toteutetaan mikroneulaten, mikä jo sinänsä aktivoi ihon kollageeni- ja elastaanisäikeitä.  Lue lisää hoidon tehosta >

PRP on turvallinen hoito, kun verta käsitellään oikein

PRP-hoidon perusteellinen tutkiminen on yhä kesken, mutta hoidosta ei ole raportoitu merkittäviä haittavaikutuksia. Pistokset ja mikroneulaus voivat aiheuttaa punoitusta ja turvotusta, mutta muuten haittoja ei ole juuri raportoitu. 

PRP on ammattilaisten tekemänä hyvin turvallinen hoito. Sen suurimmat riskit liittyvät potilaan veren käsittelyyn. Näytteet eivät saa sekoittua keskenään ja hygieniasta on pidettävä huolta, joten hoito on syytä toteuttaa terveydenhuollon ammattilaisen toimesta.

Hoito voidaan toteuttaa lähes kenelle tahansa ja vasta-aiheita on vähän. Hoito ei suositella henkilölle, jolla on C-hepatiitti, HIV tai AIDS, jokin verisyöpä, ohennuslääkettä vaativa sydän- ja verisuonisairaus tai ihosyöpä hoidettavalla alueella. Nämä vaikuttavat verihiutaleisiin, eikä hoidolla ole siten toivottua vaikutusta. 

Tulokset näkyvät viikoissa – usealla hoitokerralla enemmän tehoa

PRP-hoidon lopulliset tulokset näkyvät tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden kuluttua hoidosta. Hoitokertoja voi tilanteen mukaan olla yhdestä useampiin. Potilaskyselyiden perusteella parhaita tuloksia raportoivat ne, joille on tehty vähintään kolme hoitokertaa. Hoidon vaikutusten on raportoitu kestävän jopa 18 kuukautta. 

Kenelle PRP sopii?

PRP-hoito on herättänyt suurta kiinnostusta luonnollisen perusajatuksensa vuoksi: kehon omia kasvutekijöitä rikastetaan ja kohdistetaan ongelma-alueelle, jossa ne hoitavat kehoa tehokkaasti. Menetelmää onkin käytetty  myös muilla lääketieteen aloilla, kuten ortopediassa ja haavojen parantamisessa. Vaikka hoidon toimivuuden osoittaminen on tieteelliseltä pohjaltaan vielä osin kesken, monet haluavat kokeilla hoitoa muiden hyvien kokemusten rohkaisemana. Hoito sopii lähes jokaiselle, jota sen kokeileminen kiinnostaa.

Ihosairaalassa PRP-hoito annetaan yleensä mikroneulauksen yhteydessä. Mikroneulaus itsessään stimuloi ihon korjausreaktiota aktivoiden kollageenituotantoa. PRP-kasvutekijä imeytetään ihoon samassa yhteydessä ja se voi tehostaa vaikutuksia, kuten potilaskyselyt ovat osoittaneet. 

Hoitoon hakeudutaan aina konsultaatiokäynnin kautta. Voit varata maksuttoman esteettisen hoitajan konsultaation alta ja keskustella juuri sinulle sopivasta hoitovaihtoehdosta. 

Varaa aika maksuttomaan hoitokonsultaatioon >

 

Lähteitä: AAD.org, A systematic review of the effectiveness of PRP

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala