Talvi-iho: talvella korostuvat tietyt ihosairaudet

Talvi tekee iholle hallaa – 3 syytä ihon kunnon heikentymiseen

Talvi on iholle tunnetusti haastavaa aikaa ja monet ihovaivat pahenevat juuri talvipakkasten aikaan. Mikä talvesta tekee ihon kannalta haastavan?
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Pimeys, kylmyys, kuivuus. Siinä ihotautilääkäri Taras Klimenkon mukaan suurimmat syypäät talven iho-ongelmiin.

“Monet iho-ongelmat pahenevat, koska valoa on vähemmän saatavilla ja pakkasilma on kuivaa. Samalla myös sisäilma kuivaa, kun sitä lämmitetään. Näistä syistä ihon suoja eli läpäisyeste heikkenee, iho on kuivempi ja talineritys vähenee. Jo pelkkä kylmyys voi kuivattaa ihoa, sillä se heikentää pintaverenkiertoa”, Klimenko kertoo.

Tietyt ihosairaudet korostuvat talvisin

Valonpuute on merkittävä tekijä etenkin psoriaasin ja atooppisen ihottuman pahenemisen kannalta. Niiden yhtenä hoitona käytetäänkin valohoitojaksoja, jossa iholle annetaan tiettyä aallonpituutta luonnonvalosta, joka vahvistaa ihoa ja auttaa ihoa suojautumaan kuivumiselta.

“Muita tyypillisiä talven iho-ongelmia ovat paleltumat ja erilaiset kylmäihottumat. Esimerkiksi kylmäurtikariaa näkee silloin tällöin ja sen haasteena on, ettei useinkaan tunnisteta, että kutiseva ihottuma johtuukin kylmästä. Lisäksi vastaan tulee kylmäkyhmyjä, jotka ovat kylmän aiheuttamia kovia, punertavia ja kivuliaita patteja käsissä ja jaloissa”, Klimenko luettelee.  

Valonpuute voi vaikuttaa ihoon myös yllättävällä tavalla

“Mieliala voi talvella laskea synkkyyden ja pimeyden takia. ihminen on kokonaisuus ja tutkimuksissa on todettu, että mielialan kohentamisen myötä myös iho voi paremmin. Auringonvalon lisäksi voisikin suositella myös henkisen valon lisäämistä”, Klimenko pohtii.

Iho kaipaa suojaa

Paras tapa varautua talven iho-ongelmiin on pitää ihosta huolta pitämällä se puhtaana ja kosteuttamalla tarvittaessa. Paras vinkki ihon suojaamiseen on Klimenkon mukaan yksinkertainen:

“Lämmin pukeutuminen on ehdottomasti tärkein suojautumiskeino. Nuorten pukeutumistyyli, jossa mennään ilman pipoa ja hanskoja nilkat paljaana ei tee iholle hyvää. Kylmässä iho kärsii ja etenkin käsi-ihottuma pahenee, jos siihen on taipumusta. Kylmä ja kostea on pahin mahdollinen yhdistelmä ihon kannalta”, Klimenko neuvoo.

Talvella paheneviin iho-ongelmiin kannattaa hakea asiantuntijan apua, jos kotikonstit eivät tunnu riittävän. Hoitokeinoja on olemassa laaja kirjo vaivasta riippuen ja ongelmat saadaan kuriin.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle >

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala