Akne on yleisimpiä ihosairauksia, jonka hoitoon on useita keinoja

Akne on maailman 8. yleisin sairaus, josta kärsii noin 9,4% koko maailman väestöstä. Se on erityisesti nuorten ihosairaus: 11-30-vuotiaiden ikäryhmässä aknesta kärsii jopa 85% ihmisistä.
Varaa aika akneklinikalle >

Akne on näkyvä sairaus, minkä vuoksi se koetaan kiusallisena ja vaivaavana. Vaikka akne sinänsä ei ole vaarallinen, sillä voi olla merkittäviä psykologisia ja sosiaalisia vaikutuksia potilaan elämänlaatuun.

Akne on talirauhasten tulehdus

Akne on ihon rasvatasapainoon vaikuttavien talirauhasten sairaus, joka puhkeaa usein murrosiässä. Aknessa tavallisesti mikroskooppisen pienten talirauhasten tiehyet tukkeutuvat, minkä seurauksena rauhaset tulehtuvat. Tulehtuneet talirauhaset turpoavat aiheuttaen punoitusta sekä tali- ja sarveismassasta koostuvia komedoja eli musta- ja valkopäisiä finnejä.

Aknenäppylöitä eli finnejä esiintyy 99% tapauksissa potilaan kasvoilla. Lisäksi niitä esiintyy hartioilla, dekolte-alueella ja selässä noin 15% tapauksista. Näkyviä arpia jää noin 55% aknepotilaista.

Aknen taustalla on useita syitä

Aknen syntyyn vaikuttavat voimakkaimmin perinnölliset ja hormonaaliset tekijät, jotka on tärkeä huomioida hoidon valinnassa. Hoidon valintaan vaikuttavat myös aknen levinneisyys, vaikeusaste ja tyyppi sekä potilaan mahdolliset muut sairaudet ja lääkitykset.

Ihotautilääkärin työkalupakista löytyy useita keinoja aknen hoitoon. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun itsehoitokeinot eivät tunnu tepsivän, eivätkä aknen oireet pysy kurissa. Myös aknen pitkäkestoisuus tai sen puhkeaminen epätavallisessa iässä ovat syitä ottaa yhteyttä asiantuntijaan.

Hoitoja jokaisen potilaan tilanteeseen

Aknen hoidot voidaan jakaa karkeasti neljään kategoriaan, joista löytyy lähes jokaisen potilaan tilanteeseen sopiva vaihtoehto. Hoitoja myös yhdistellään potilaalle sopivalla tavalla ja ne tukevat toisiaan:

1. Paikallishoidot
  2. Sisäinen antibiootti
  3. Sisäinen hoito: isotretinoiini
  4. Ylläpitohoidot

Aknen hoito ei ole pelkkää lääkehoitoa, vaan ihonhoito- ja meikkausvinkeillä voidaan tukea aknen talttumista. Paikallishoidot ovat hoidoista kevyimpiä, minkä jälkeen voidaan siirtyä sisäisiin lääkityksiin. Voimakkain hoidoista on isotretinoiini, jota saa määrätä vain ihotautien erikoislääkäri ja joka vaatii hoidon aikana myös laboratoriokokeita, ns. turvakokeita, joilla seurataan potilaan maksan toimintaa hoidon aikana.

Kun aknen aktiivinen vaihe on saatu kuriin, voi ihon kuntoa ylläpitää kevyillä paikallishoidoilla sekä akneen taipuvaiselle iholle sopivalla ihonhoitorutiinilla. Mahdollisten arpien kannattaa antaa parantua ensin luonnostaan, minkä jälkeen niitä voidaan käsitellä esimerkiksi kemiallisella kuorinnalla tai fraktioidulla hiilidioksidilaserilla.

Varaa aika akneklinikalle>

Samankaltaisia artikkeleita