Luomen poisto

Tuleeko luomen poiston jälkeen välttää liikuntaa tai peseytymistä? Ihotautilääkäri vastaa

Pienetkin toimenpiteet vaativat usein jälkihoitoa, mutta miten on luomenpoistojen laita? Voiko lenkille lähteä suoraan toimenpidehuoneesta ja milloin on sopiva aika nauttia saunasta ja uimisesta? Ihotautilääkäri Mari Grönroos kertoo näihin vastauksen.
Varaa aika luomenpoistoon>

Ompeleet voivat rajoittaa liikuntaa luomenpoiston jälkeen

Luomen poiston yhteydessä laitetut ompeleet määräävät, milloin on sopiva hetki harrastaa liikuntaa. “Yleinen ohjeistus on, että hikiliikuntaa tulisi välttää tikkien poistoon asti, sillä runsas hikoilu kasvattaa haavan tulehtumisriskiä.” Grönroos sanoo.

“Kaikkea liikuntaa ei tarvitse jättää haavan paranemisen ajaksi. Jos luomi on poistettu esimerkiksi kasvoista, voi turvallisin mielin tehdä pitkiä rauhallisia kävelylenkkejä. Tapauskohtaisesti muutkin liikuntamuodot ovat mahdollisia”, Grönroos lisää. 

Koska saa käydä suihkussa? 

Yksi yleisimmistä kysymyksistä luomen poistoon liittyen on, kuinka pian toimenpiteen jälkeen saa peseytyä. Luomen poisto ei kuitenkaan vaikuta tavalliseen elämään niin paljon kuin moni luulee.

“Luomen poiston jälkeen tulisi leikkausalue pitää kuivana pari päivää, sillä haavauman täytyy päästä rauhassa aloittamaan parantuminen. Juuri laitettujen ompeleiden kanssa suihkuun meno voi saada haavauman vuotamaan ja paranemisen hidastumaan sekä tulehdusriskin kasvamaan. Suihkussa saa siis yleensä käydä 1-2 päivän kuluessa luomenpoistosta”, Grönroos vastaa. 

Saunomisen ja uinnin kanssa joutuu odottelemaan hetken

Toimenpiteestä ei tule suoraan kiirehtiä mökille tai uimahalliin saunomaan ja uimaan. Luomen poisto ei yleensä vaikuta elämään pitkäaikaisesti, jos lääkärin ohjeita noudatetaan. 

“Saunomista suositellaan vasta tikkien poiston jälkeen, koska haavan tulehdusriski kasvaa huomattavasti saunomisen vuoksi. Samoin uintia suositellaan myös vasta ompeleiden poiston jälkeen, kun iho on parantunut”, Grönroos kertoo.

Suurimpana tekijänä on ompeleiden poisto

Raskaaseen liikuntaan, saunomiseen ja uimiseen luomen poiston jälkeen vaikuttaa eniten tikkien poisto haavaumasta, sillä näitä kaikkia suositeltiin tekemään vasta ompeleiden poiston jälkeen. Ainoastaan arkinen peseytyminen tikkien kanssa todettiin turvalliseksi. 

“Yleensä kasvoilla ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua ja muualla kehossa olevat noin kahden viikon sisään. Aika riippuu esimerkiksi alueelle kohdistuvasta venymisestä, muusta rasituksesta ja ihon ominaisuuksista eri kohdissa kehoa. Välillä tikatun alueen suuruus voi vaikuttaa siihen, kuinka kauan niitä pidetään ennen poistamista, eli tapauksesta riippuen hikiliikuntaa, saunomista ja uimista tulee välttää noin 1-2 viikkoa luomen poiston jälkeen”, Grönroos kertoo.

Arpien välttämiseksi ompeleiden poiston jälkeen voidaan vielä suositella käytettäväksi ihoteippiä. Arpi paranee pikkuhiljaa luonnostaan ja niihin voi käyttää erityisiä arpivoiteita. Lue lisää arpien hoidosta >

Varaa aika luomenpoistoon>

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment['location_name'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

 

 

 

Samankaltaisia artikkeleita

Ihosairaala