Ihosairaala potilasohje

Potilasohjeet

Oletko kiinnostunut plastiikkakirurgisista hoidoista? Asiantuntijan konsultaatio nyt 0€ – varaa aika.

Potilasohjeet

Tältä sivulta löydät erikoislääkäreiden sekä sairaanhoitajien tekemiä kirjallisia ohjeita yleisimpiin Ihosairaalassa suoritettaviin toimenpiteisiin sekä niiden kotihoitoon liittyen. Hoitava lääkäri on voinut ohjeistaa sinua yksilöllisesti yleisistä ohjeista poiketen ja tällöin lääkärin ohjeistus on aina ensisijainen. Asiakaspalvelumme neuvoo myös mielellään jatkohoitoon liittyvissä kysymyksissä sähköpostitse asiakaspalvelu@ihosairaala.fi sekä puhelimitse 010 419 2000.

Dermapen-hoidolla voidaan hoitaa aknearpia, juonteita sekä ryppyjä, hyperpigmentaatiota ja
laajentuneita ihohuokosia. Tule hoitoon meikkaamatta, jos mahdollista. 

Hoito:

Dermapen 4  on 11-neulainen pää, joka rei’ittää ihon kohtisuoraan. Neulojen pituus säädetään (0,2mm-2,5mm) kullekin ihon alueelle ja hoidon tarkoitukselle sopivaksi.

Ihon neulaus saa ihon uudistumaan tehokkaasti (kiihdyttää kollageenin ja elastiinin muodostumista) ja sen ansiosta saadaan arpien sidekudosta rikottua niin, että alue pehmenee ja tasoittuu. Myös ihon väri muuttuu heleäksi ja terveen näköiseksi.  Sairaanhoitajamme  toteuttaa neulauksen. Hoidon kesto riippuu  käsiteltävän alueen laajuudesta.

Hoidon jälkeen:

Hoidon  jälkeen alue annetaan olla seuraavaan aamuun koskettelematta millään lailla. Aluetta ei saa kastella ja liikunta on kielletty kuten myös sauna hoito päivänä.

Seuraavana aamuna voi aloittaa normaalin rutiinin ihonhoidon ja liikunnan sekä saunomisen ja uimisen suhteen. 

Iho voi punoittaa ja lievästi kihelmöidä 1-2 päivää hoidon jälkeen. Hoito voidaan uusia 4-6 kertaa noin 6 viikon välein.

Avaa ja tulosta pdf

Fotodynaamisella hoidolla tarkoitetaan poikkeavien solujen, usein kasvainsolujen, herkistämistä siihen tarkoitetulla voiteella ja herkistettyjen solujen tuhoamista valolla. Päivänvalo-PDT -hoidossa valona käytetään luonnonvaloa, jota Suomessa voi hyödyntää kesäaikaan. 

Hoito tehdään yleensä kahdesti, 1-3 viikon välein. Tarvittaessa iho suojataan aurinkosuojavoiteella Ihosairaalassa 15 minuuttia ennen valoherkistäjävoiteen levittämistä. 

Ennen hoitoa ja hoidon aikana

Älkää laittako hoitopäivän aamuna kasvoille tai muulle hoidettavalle alueelle aurinkosuojavoidetta tai mitään meikkiä. Huom: 2 viikkoa ennen hoitoa on syytä välttää tretinoiini- ja luontaisvalmisteita sekä kalaöljykapseleitä.

Hoidon aluksi ihon pinta raaputetaan kevyesti ja herkistäjävoide levitetään hoidettaville alueille.

Voiteen annetaan  imeytyä puolen tunnin ajan, minkä jälkeen alueen tulee saada päivänvaloa yhtäjaksoisesti 2 tunnin ajan. Hoidettavaa aluetta ei saa peittää, mutta suorassa auringonpaisteessa ei tarvitse olla, vaan myös varjossa tai parvekkeella voi viettää aikaa. Parvekkeella ei kuitenkaan saa olla lasituksia. 

Hoito voi aiheuttaa pientä pistelyä, joka saattaa jatkua seuraavaan päivään. Kipulääkettä voi tarvittaessa ottaa. Hoitoalue pestään vedellä ulkona olon jälkeen. Loppupäivä on syytä välttää aurinkoa ja ulkona oleskelua.

Jälkihoito

Hoidetulle alueelle ilmaantuu punoitusta, lievää turvotusta ja pinnallista ihorikkoa. Ihoalue kuivuu ja sille ilmaantuu pinnallista rupeamaa muutamassa päivässä. Ihoa on hyvä pestä päivittäin vedellä ja rasvata perusvoiteella. 

Ruvet irtoavat itsestään 1 (-2) viikon sisällä, minkä jälkeen iho on ohut, punoittava ja palaa herkästi auringossa. Saunoa saa hoitoa seuraavana päivänä. Uimista kannattaa välttää siihen asti, kunnes iho on ehjä ja ruvet ovat irronneet.  

Huolellinen aurinkosuojaus (aurinkosuojavoide SK50) on tärkeää 2kk ajan palamisen ja pigmenttihäiriöiden estämiseksi.

Ota rohkeasti yhteyttä

Jos jokin asia mietityttää ja teille herää kysymyksiä tulevaan toimenpiteeseen liittyen, voitte ottaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Fotodynaamisella hoidolla tarkoitetaan poikkeavien solujen, usein kasvainsolujen, herkistämistä siihen tarkoitetulla voiteella ja herkistettyjen solujen tuhoamista valolla. Ihomuutoksesta riippuen hoito toteutetaan kertaalleen tai kahdesti 1-2 viikon välein. Älkää laittako hoitopäivän aamuna hoidettavalle alueelle aurinkosuojavoidetta tai mitään meikkiä.

Hoidon kulku

Hoidon aluksi ihomuutos puudutetaan tarvittaessa, raaputetaan kevyesti ja herkistäjävoide levitetään hoidettaville alueille. Voiteen pysyminen hoidettavalla alueella varmistetaan muovikalvolla. Voiteen annetaan imeytyä kalvon alla 3 tunnin ajan. Alue suojataan sidoksilla, joten voitte halutessanne poistua Ihosairaalasta täksi ajaksi. 

Valotus tehdään kolmen tunnin kuluttua voiteen laittamisesta. Tällöin voide poistetaan ja alueelle annetaan n. 8 min pituinen valohoito. Valotus aiheuttaa vaihtelevassa määrin kipua, joka saattaa jatkua seuraavaan päivään. Kipulääkettä voi ottaa tarvittaessa. Loppupäivänä on syytä välttää aurinkoa ja ulkona oleskelua. Hoitoalue pestään vedellä illalla.

Jälkihoito

Hoidetulle alueelle ilmaantuu punoitusta, turvotusta ja ihorikkoa. Alue rupeutuu muutamassa päivässä. Rupi irtoaa 1-2 viikon kuluttua. Ihoa on hyvä pestä päivittäin vedellä ja rasvata tarvittaessa perusvoiteella. Saunoa saa heti seuraavana päivänä. Uimista kannattaa välttää siihen asti, kunnes iho on ehjä ja ruvet ovat irronneet. 

Ruven irtoamisen jälkeen iho on ohut, punoittava ja palaa herkästi auringossa. Huolellinen aurinkosuojaus (aurinkosuojavoide SK50) on tärkeää 2kk ajan palamisen ja pigmenttihäiriöiden estämiseksi.

Ota rohkeasti yhteyttä

Jos jokin asia mietityttää ja teille herää kysymyksiä tulevaan toimenpiteeseen liittyen, voitte ottaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Hiilidioksidilaserhoito tehdään paikallispuudutuksessa ja sitä ennen voi syödä, juoda ja ottaa lääkkeet normaalisti. Hoidetuille alueille jää pinnalliset haavaumat, joihin laitetaan antibioottivoidetta.

Huomioitavaa ennen hoitoa

Mikäli teillä on aktiivinen tai tiheästi uusiva herpes, ottakaa yhteyttä Ihosairaalaan etukäteen herpeksen hoitamiseksi. 

Huomioitavaa hoidon jälkeen

Kipulääkettä voi käyttää tarpeen mukaan. Hoidetut alueet suihkutetaan päivittäin runsaalla vedellä ja alueille laitetaan antibioottivoidetta, kunnes ne rupeutuvat. Pinnallinen haavauma kuivahtaa noin viikon kuluttua ruveksi, joka irtoaa itsekseen parin viikon kuluessa. Saunomista ja uimista vältetään, kunnes alueet ovat parantuneet. 

Hoitoalueet on suojattava auringonvalolta kahden kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Tähän käytetään korkeakertoimista aurinkosuojavoidetta (suojakerroin SPF50). Hoidetut ihoalueet on suojattava myös pilvisellä säällä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Teille on tehty  korvien ulkoneman korjausleikkaus, jonka jälkeen pidetään tukipantaa ____ viikon ajan.

Korvan rusto saattaa olla aristava ja panta vielä lisää painetta alueelle, niin kannattaa laittaa pehmustetta korvalehden kummallekin puolelle. Sideharsotaitos tai vanulappu toimii oikein hyvin. Kipulääkettä tulee ottaa aluksi säännöllisesti erillisen ohjeen mukaan.

Saunaa, uimista ja runsasta hikoilua tulee välttää _______ viikon ajan. 

Jälkeenpäin korvalehti saattaa olla mustelmainen ja turvotusta, joka kuuluu asiaan.

Mikäli leikkausalueella on verenvuotoa, painetaan leikkausaluetta 15 min ajan yhtäjaksoisesti. Mikäli vuoto ei tyrehdy, on syytä ottaa yhteyttä virka-aikana Ihosairaalaan tai tarvittaessa virka-ajan ulkopuolella päivystykseen. Mikäli alueella esiintyy tulehduksen oireita (punoitusta, särkyä, kuumotusta tai erittelyä), on hyvä ottaa yhteyttä Ihosairaalaan.

Ompeleet poistetaan Ihosairaalassa

7 vrk ____

10 vrk ____

________/________20________ klo__________

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Ihonsiirtoleikkauksessa poistetun ihoalueen tilalle siirretään omaa ihoanne toiselta alueelta. Leikkauksen jälkeisenä viikkona on tärkeää välttää leikkausalueen liikuttamista, joka saattaa aiheuttaa siirteen irtoamisen. Kaikkea ponnistelua ja hikiliikuntaa on vältettävä parin viikon ajan. Kohoasento on suositeltavaa parin viikon ajan. Mikäli siirre on kasvoilla tai muualla pään alueella, on kumartumista hyvä välttää ja käyttää nukkuessa ylimääräisiä tyynyjä.

Siirretty iho on kiinnitetty ompeleilla ja myös päällä olevat sidokset on yleensä kiinnitetty ihoon ompelein. Näitä ei saa kotona poistaa eikä aluetta saa myöskään kastella. Sidokset ja ompeleet poistetaan viikon kuluttua Ihosairaalassa. Siirteen ottokohdasta ompeleet poistetaan yleensä 7-10 vrk kuluttua. Ompeleiden poiston jälkeen siirrealue peitetään vielä rasvataitoksella ja sidoksilla muutamaksi päiväksi. Taitosten poiston jälkeen siirrealuetta hoidetaan päivittäin suihkuttamalla kevyesti vedellä (ei suoraan leikkausalueelle), rasvataan varovaisesti perusvoiteella ja suojataan ohuella sidoksella.

Siirre on syytä suojata kevyeltäkin hankaukselta ja paineelta 3 kuukauden ajan. Siirre on myös herkkä lämpötilan vaihtelulle, kylmälle ja kuumalle. Ensimmäisen vuoden aikana siirre palaa ja paleltuu hyvin herkästi. Siirre on syytä suojata ensimmäisen vuoden ajan huolella auringolta (suojakerroin 50). Samoin alue on suojattava vuoden ajan pakkaselta, viimalta ja paleltumiselta. 

Saunaan tai uimaan voi mennä kuuden viikon kuluttua leikkauksesta, mikäli alue on täysin parantunut. Meikkiä voi laittaa siirrealueelle kuukauden kuluttua, mikäli alueella ei ole ihorikkoa ja meikin laittaminen ja poistaminen onnistuu ilman hankausta.

Ihosiirteen rasvaus päivittäin on tärkeää, sillä muuten siihen muodostuu päälle kuivaa karstaa. Siirre on aluksi hyvin ohut ja kuopalla muuhun ihoon nähden. Vähitellen alue vahvistuu ja tasaantuu. Lopullisen kosmeettisen tuloksen näkee noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Ompeleiden poistot:

Ihonsiirto kohdan  päällimmäisen sidoksen poisto ________________

Ihonsiirto kohdan ompeleiden poisto _________________

Ihonottokohdan ompeleiden poisto __________ ____

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli leikkausalueella on pientä verenvuotoa, tyrehtyy se painamalla haava-aluetta yhtäjaksoisesti 15 min ajan. Mikäli vuoto ei tällä lopu, tai alueella esiintyy tulehdusoireita (särkyä, kuumotusta), ottakaa yhteyttä Ihosairaalaan,010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi  tai sen kiinni ollessa oman alueenne päivystykseen.

Avaa ja tulosta pdf

Siirteen päälle on laitettu rasvataitos ja sideharsotaitos, poistakaa ne 2 päivän kuluttua. 

Jos taitokset ovat tarttuneet tiukasti kiinni, kastelkaa ja liotelkaa ne irti vedellä. Näin irrotus on helpompaa.

Siirre saa kastua suihkuun mennessä, mutta kohtisuoraa suihkutusta tulee edelleen välttää. Vesi saa valua siirteen yli.

Kuivatkaa alue kevyesti painelemalla – ei hankausta. Päälle ei kannata laittaa enää haavanhoitotuotteita. Rasvatkaa alue perusvoiteella muutama kerta viikossa, mutta vasta sitten kun siirre on tarttunut jo hyvin kiinni, yleensä 1-2 vkoa ompeleiden poiston jälkeen.

Saunassa käymistä tulee välttää vielä 5 viikon ajan.

Aluetta tulee suojata hankautumiselta ja paineelta useiden viikkojen ajan.

Ihonottokohdan ___________________ ompeleiden poiston jälkeen voitte pitää haavateippejä 1 viikon ajan haavan tukena. 

Jos teille tulee kysyttävää haavan hoidosta tai haava-alue ei parane odotetulla tavalla, voitte ottaa yhteyttä meihin puhelimitse 010 4192 000 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@ihosairaala.fi

Avaa ja tulosta pdf

Iontoforeesihoito on tehokas apu etenkin käsien ja jalkojen liiallisen hikoilun hoitoon. Hoidon aikana pientä sähkövirtaa johdetaan hikitiehyisiin, jolloin hikirauhasten toiminta lamaantuu ja hikoilu vähenee. 

Suositeltava hoitorytmi on ensimmäisen viikon aikana mielellään päivittäin (5 kertaa), ja tämän jälkeen joka toinen päivä (3 kertaa viikossa). Yksi hoitokerta kestää noin 15 minuuttia, ja samalla kertaa voidaan hoitaa sekä käsiä että jalkoja. Hikoilua estävä vaikutus alkaa noin kymmenen hoitokerran jälkeen 1–3 viikon kuluessa hoidon aloituksesta, ja saavutetun vaikutuksen kesto voi vaihdella muutamista viikoista jopa kuukausiin. Ylläpitohoitoa voidaan toteuttaa yksilöllisesti tarpeen mukaan esimerkiksi joka toinen viikko, jolloin hoitotuloksen vaikutusaika pitenee.

Iontoforeesihoidon toteutus

Iontoforeesihoidon antamisessa huomioidaan sekä hikoilun määrä että yksilöllinen hoitovaste. Ennen hoidon aloitusta iho tarkastetaan, ja haavaumat sekä rikkoutuneet kynsinauhat suojataan vaseliinilla. Virran voimakkuutta nostetaan asteittain, kunnes käsissä tai jaloissa tuntuu lievää nipistelyä. Nipistely johtuu iholle johdetusta sähköstä, ja se lakkaa samalla, kun sähkövirta sammutetaan hoidon päättyessä. Mikäli iholle ilmaantuu kotona lievää punoitusta, sen hoidoksi riittää esimerkiksi 1-prosenttinen hydrokortisonivoide.

Jos sinulla on sydämen tahdistin, keinoniveliä, metallisia proteeseja tai olet raskaana, keskustele ihotautien erikoislääkärin kanssa ennen iontoforeesihoidon aloittamista varmistaaksesi hoidon soveltuvuuden juuri sinulle. 

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli teille herää kysymyksiä iontoforeesiin liittyen, ottakaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Käyttötarkoitus

Isotretinoiini on vaikean aknen ja ruusufinnin hoitoon kehitetty lääke, jota voivat määrätä vain ihotautilääkärit tai heidän valvonnassaan toimivat lääkärit.

Vaikutustapa ja annostelu

Isotretinoiini on A-vitamiinista johdettu rasvaliukoinen lääke, joka erittyy maksan kautta. Lääke vähentää talirauhasten toimintaa, supistaa niitä ja vähentää ihon tulehdusta. Lääke otetaan suun kautta kerran tai kaksi kertaa vuorokaudessa ruoan kanssa (parantaa imeytymistä). Vaikutus alkaa muutamassa viikossa ja aluksi akne voi jopa pahentua. Mikäli akne pahenee voimakkaasti, on otettava yhteys hoitavaan lääkäriin.

Vasta-aiheet

Lääke on sikiölle vaarallinen, minkä vuoksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on oltava luotettava ehkäisy kuukausi ennen ja jälkeen, sekä koko isotretinoiinilääkityksen ajan. Isotretinoiinilääkityksen aikana ei saa imettää. Miehen siemennesteen isotretinoiinipitoisuus ei ole sikiölle vaarallinen. Verta ei tule luovuttaa lääkityksen aikana, eikä kuukausi hoidon loppumisen jälkeen.

Annostus

Isotretinoiini-annos on yksilöllinen ja annosta muutetaan lääkityksen hyötyjen ja haittojen mukaan. Hedelmällisessä iässä oleville naisille voidaan tehdä resepti kuukauden lääkitykseen kerrallaan. Huomioi, että naisille kirjoitettu resepti on voimassa vain 7 päivää. Hoito kestää usein puoli vuotta ja hoidon keskivaiheilla on lääkärin seurantakäynti. 

Sivuvaikutukset

Isotretinoiini usein kuivattaa ihoa ja limakalvoja erityisesti lääkityksen alussa ja suuremmilla lääkeannoksilla. Tämän vuoksi vältä kaikkia ihoa kuivattavia hoitoja ja pesunesteitä. Muita harvinaisia haittoja ovat lihas- ja nivelkivut, päänsärky, pahoinvointi, väsymys, kutina, ihottumat, mielialan lasku (suomalaisissa tutkimuksissa tätä ei ole voitu osoittaa), hämäränäön huonontuminen, kuume ja ripuli. 

Isotretinoiini voi jonkin verran altistaa ihoa palamiselle, joten auringossa suosittelemme akneiholle sopivaa aurinkosuojaa. Kosmeettisia hoitoja kuten kuorintoja, laseria, lävistyksiä tai tatuointeja ei suositella isotretinoiinikuurin aikana eikä 6 kuukautta hoidon loppumisen jälkeen. 

Sivuvaikutusten ehkäisy

  • Ihon kuivumiseen suositellaan perusvoiteita, esim. La Roche Posay Effaclar H®-sarja tai Ducray Keracnyl Repair®
  • Huulien kuivumiseen suositellaan huulivoiteita, esim. Ducray Keracnyl lip balm, La Roche Posay Cicaplast barrier repairing balm®
  • Silmien kuivuuteen kostutustippoja, esim. Viscotears® tai Lacri-Lube®. Vältettävä piilolinssejä ja Oftan A-Pant®-tippoja.
  • Nenän limakalvojen kostutus, esim.  Naso® -öljyt, NaCl ja Nozoil®. Vältettävä A-Vita® -tuotteita.
  • Aurinkosuojaksi akneiholle sopiva suoja, esim. Basiderm® SPF30 tai Anthelios® Ultra50+.

Yhteisvaikutukset

Tetrasykliiniantibioottia ei tule käyttää yhtä aikaa isotretinoiinilääkityksen aikana. A-vitamiinia sisältäviä vitamiineja ja paikallishoitovalmisteita ei suositella isotretinoiinilääkityksen aikana A-vitamiinin yliannosriskin vuoksi.

Hoidon seuranta

Lääkitys voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, joita ei itse voinnissaan havaitse. Näitä ovat maksa-arvon (Alat) ja vapaiden rasvahappojen (trigly) nousu. Siksi verikokeiden seuranta ennen hoitoa ja hoidon aikana on välttämätöntä, yleensä kerran ennen hoitoa sekä kahdesti hoidon alussa. Hedelmällisessä iässä olevilta naisilta seurataan lisäksi ennen hoitoa, hoidon aikana ja hoidon jälkeen raskauskoetta. Hoidon puolivälissä on lähes poikkeuksetta ihotautilääkärin seurantakäynti. Varaa seurantakäynti lääkärillesi hyvissä ajoin ennen kapseleiden loppumista. 

Alkoholi 

Alkoholin käyttö isotretinoiinihoidon aikana voi lisätä maksasivuvaikutuksia. Siksi alkoholin käyttöä on syytä rajoittaa.

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi. 

Avaa ja tulosta pdf

Kryo- eli jäädytyshoito soveltuu monien erilaisten pinnallisten ihomuutosten hoitoon, esimerkiksi syylien poistoon tai auringon aiheuttamien vaurioiden hoitoon. Kryohoidossa hoidettavaa ihomuutosta jäädytetään nestemäisellä typpisuihkeella, jonka seurauksena ihon pintakerros paleltuu ja alueelle muodostuu uutta tervettä ihoa muutamien viikkojen kuluessa. Toisinaan samaa aluetta joudutaan käsittelemään useamminkin kuin kerran.

Kryohoidon aikana iholla voi tuntua paikallista kirvelyä, kihelmöintiä tai poltteen tunnetta, joka on täysin vaaratonta. Jäädytyksen jälkeen hoidettu ihoalue usein punoittaa ja se voi turvota, vetistää tai siihen saattaa syntyä nesterakkula. Alueen voi halutessaan suojata taitoksella tai laastarilla. 

Hoidetulle alueelle muodostuu rupi yleensä viikossa, ja hoidon jälkeen tulleet muutokset paranevat itsestään 1-4 viikon aikana.  

Ruven irrottua hoitoalue voi olla punakka vielä pitkään. Hoitoalueelle voi joskus syntyä pigmenttikatoa ja karvakatoa.

Hyvä muistaa kryohoidon jälkeen: 

  • Jäädytettyä aluetta saa pestä ja kastella normaalisti
  • Voit käydä saunassa, uimassa ja harrastaa liikuntaa
  • Jäädytettyä aluetta saa myös rasvata, ja sen päälle voi myös meikata 
  • Jäädytetylle alueelle ei ole hyvä ottaa aurinkoa kolmeen kuukauteen

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi. 

Avaa ja tulosta pdf

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Leikkausta varten ei tarvitse olla ravinnotta, vaan voitte syödä ja juoda normaalisti. 

Leikkauspäivänä on suositeltavaa käydä suihkussa ja pestä hiukset, koska toimenpiteen jälkeen on 2-7 päivän pesurajoitus. Älkää laittako mitään meikkiä.

Mikäli käytätte verenohennuslääkkeitä (Aspirin, Disperin, Primaspan tai vastaavia), lääkitys on hyvä lopettaa viikkoa ennen leikkausta. Lääkkeen voi aloittaa uudelleen heti toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Kuitenkin mikäli teillä on ollut aivoverenkierron häiriöitä (TIA-kohtauksia, aivoinfarkti) tai sepelvaltimotaudin oireita (sydäninfarkti tai rasitukseen liittyviä rintakipuja), on syytä tarkistaa hoitavalta lääkäriltänne tauotusta.

Mikäli teillä on käytössä veren hyytymistä estävä Marevan-lääkitys, pyydämme teitä ottamaan yhteyttä teitä hoitavaan lääkäriin. Lääkityksen tehon seurannassa käytettävän kokeen (INR) arvon olisi hyvä olla 2, jotta vältyttäisiin hankalilta verenvuodoilta leikkauksen jälkeen.  

Pitäkää neljän viikon tauko ennen suunniteltua toimenpidettä omega-3 kapselien, kalaöljykapselien ja luontaistuotteiden käytössä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Jos jokin asia mietityttää ja teille herää kysymyksiä tulevaan toimenpiteeseen liittyen, voitte ottaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Leikkausalue pidetään kuivana kahden vuorokauden ajan. Sen jälkeen alueelta voi poistaa sideharsotaitokset, mutta haavan päälle jätetään siinä oleva haavateippi, joka saa olla ompeleiden poistoon asti. Haavateipin kanssa voi käydä suihkussa.

Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä kahden vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta, mikäli alue on parantunut hyvin eikä siinä ole ihorikkoa.

Leikkausalueen rasitusta, hankausta ja venytystä on hyvä välttää kuukauden ajan. Normaali venytyksen kesto leikkausalueella on vasta muutaman kuukauden kuluttua. Kosmetiikkaa alueelle voi käyttää ompeleiden poiston jälkeen, mikäli alueella ei ole ihorikkoa. Raskasta liikuntaa on hyvä välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. 

Mikäli leikkausalueella on verenvuotoa, painetaan leikkausaluetta 15 min ajan yhtäjaksoisesti. Mikäli vuoto ei tyrehdy, on syytä ottaa yhteyttä virka-aikana Ihosairaalaan tai tarvittaessa virka-ajan ulkopuolella päivystykseen. Mikäli alueella esiintyy tulehduksen oireita (punoitusta, särkyä, kuumotusta tai erittelyä), on hyvä ottaa yhteyttä Ihosairaalaan.

Ompeleet poistetaan Ihosairaalassa

7 vrk ____

10 vrk ____

14 vrk ____

________/________20________ klo__________

PAD-vastaus

Soitto ____

Soitto tarvittaessa (piilosoitto) ____

Kirje kotiin ____

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Leikkausalue pidetään kuivana yhden vuorokauden ajan. Seuraavana päivänä saatte mennä suihkuun ja huuhdella hiukset ja leikkaus alueet pelkällä vedellä. Suihkutusta tulee tehdä joka päivä. Taputtakaa kasvonne kuivaksi ja pumpulipuikolla kuivatkaa korvantaustat.

Leikkauksen jälkeen teille on laitettu kasvotuki,  jota tulee pitää viikon ajan yötä päivää. Pesun ajaksi sen saa ottaa pois.

Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä kolmen viikon kuluttua ompeleiden poistosta, mikäli alue on parantunut hyvin eikä siinä ole ihorikkoa.

Leikkausalueen rasitusta, hankausta ja venytystä on hyvä välttää kuukauden ajan. Normaali venytyksen kesto leikkausalueella on vasta muutaman kuukauden kuluttua. Kosmetiikkaa alueelle voi käyttää ompeleiden poiston jälkeen, mikäli alueella ei ole ihorikkoa. Myös arpien rasvaus ompeleiden poiston jälkeen on hyvä. Raskasta liikuntaa on hyvä välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. 

Mikäli leikkausalueella on verenvuotoa, painetaan leikkausaluetta 15 min ajan yhtäjaksoisesti. Mikäli vuoto ei tyrehdy, on syytä ottaa yhteyttä virka-aikana Ihosairaalaan tai tarvittaessa virka-ajan ulkopuolella päivystykseen. 

Mikäli alueella esiintyy tulehduksen oireita (punoitusta, särkyä, kuumotusta tai erittelyä), on hyvä ottaa yhteyttä Ihosairaalan hoitajiin. He vastaavat muihinkin teitä askarruttaviin kysymyksiin mielellään.

Ompeleet ovat haavateipeillä kiinni silmäkulmissa, niitä ei saa poistaa.

Ompeleet poistetaan Ihosairaalassa 7 vrk kuluttua toimenpiteestä

________/________20________ klo__________

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi

Avaa ja tulosta pdf

TCA-hoidon jälkeen vaikuttava aine on poistettu iholta jo hoidon aikana. Voit käydä suihkussa heti samana iltana.

Hoidon jälkeen pese kuorittua ihoaluetta hellästi. Vältä kaikkea hankausta. Huuhtele ihoa haalealla vedellä. Käytä hoidon jälkeisinä päivinä herkälle iholle tarkoitettuja pesunesteitä.

Suojaa ihosi auringolta noin kuukauden ajan kuorinnan jälkeen: vältä suorassa auringonvalossa oleskelua, käytä suojaavia vaatteita sekä hyvälaatuista aurinkovoidetta.

Vältä saunomista ja hikiliikuntaa noin viikon ajan, kunnes iho on kuoriutunut.

Älä yritä nopeuttaa ihon pintakerroksen kuoriutumista, vaan anna sen irrota itsekseen. Ihon repiminen, hankaaminen ja nyppiminen voi aiheuttaa tulehdusta, kipua ja heikentää hoitotulosta huomattavasti!

Ota rohkeasti yhteyttä

Jos jokin asia mietityttää ja teille herää kysymyksiä tca-kuorintaan tai sen jälkihoitoon liittyen, voitte ottaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Yleistä 

Tulehduksellisissa suoliston alueen sairauksissa kalprotektiinia vapautuu ulosteeseen, josta se voidaan määrittää.

Tutkimukseen valmistautuminen 

Voitte syödä ja juoda normaalisti, ellei teille ole annettu muita ohjeita.

Näytteen antaminen 

Näyte suositellaan otettavaksi ensisijaisesti aamun ensimmäisestä ulosteesta. Ottakaa ulostenäyte wc-paperiin tai puhtaaseen kertakäyttöastiaan. Siirtäkää peukalonpään kokoinen nokare ulostetta näytepurkkiin (korkeintaan ulostetta saa olla puolet näytepurkin tilavuudesta). Sulkekaa näytepurkki hyvin ja huolehtikaa, ettei ulostetta tule näytepurkin ulkopuolelle. 

Näytteenoton jälkeen 

Kiinnittäkää näytepurkkiin tarra, jossa lukee nimenne ja henkilötunnuksenne sekä näytteenottopäivämäärä. Laittakaa näytepurkki saamaanne pussiin. Toimittakaa näytepurkki Ihosairaalaan saman päivän aikana, kun näyte on otettu. 

Avaa ja tulosta pdf

UVB-kapeakaistavalohoito 

UVB-kapeakaistavalohoito perustuu lyhytaaltoiseen ultraviolettisäteilyyn. Hoito soveltuu psoriasiksen, atooppisen ekseeman sekä monien muiden iho-oireiden hoitoon. Valohoito vähentää ihon tulehdusta sekä lievittää kutinaa ja hilseilyä. Ihon sarveiskerros vahvistuu ja paksuuntuu, jolloin iho myös sietää paremmin ulkoisia ärsykkeitä.

UVB-valohoitoon pääsee lääkärin lähetteellä. Valohoidossa käydään 2-3 kertaa viikossa, yhteensä yleensä noin 15-30 kertaa. Valotusaika on aluksi noin minuutin ja nousee vähitellen noin kymmeneen minuuttiin sovitun kaavan mukaisesti. Valohoitoa voidaan hoidon alussa antaa myös kahtena peräkkäisenä päivänä, jonka jälkeen on pidettävä vähintään yhden päivän tauko. Yli viikon kestävää taukoa ei valohoitokertojen välissä suositella. Hoidon vaikutus alkaa näkyä yleensä kymmenen kerran jälkeen.

Valohoidon toteutus

Valohoidon aikana silmät suojataan suojalasien avulla ja valoherkät alueet suojataan yksilöllisesti tarpeen mukaan. Valohoitolaitteen lamput eivät kuumene hoidon aikana.

Hyvä muistaa tullessasi valohoitoon:

  • Valohoidon aikana käytettävien suojalasien vuoksi piilolinssien käyttöä valohoitopäivänä tulisi välttää. Valohoidon ajaksi piilolinssit on poistettava tai suojalaseihin on laitettava tehosteeksi alumiinifolio.
  • Älä käytä meikkiä, hajuvesiä tai muuta ihokosmetiikkaa ennen valohoitoa .
  • Kosmetologin tekemää syväpuhdistusta ei saa tehdä edellisenä tai samana päivänä jolloin käydään valohoidossa.
  • Silkis-voidetta ei tule käyttää samana päivänä.
  • Protopic ja Elidel- voiteita ei myöskään tule käyttää samana päivänä.
  • Auringon ottaminen tai solarium ei ole suositeltavaa hoitopäivänä.
  • Kortisonivoidetta saa käyttää valohoitopäivänä, mutta vasta valohoidon jälkeen.
  • Juuri ennen valohoitoa ihoa ei ole suositeltavaa rasvata. Rasvaa ja huolehdi kuitenkin ihostasi säännöllisesti koko hoitojakson ajan perusvoiteilla.

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli teille herää kysymyksiä valohoitoon liittyen, ottakaa yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi. 

Avaa ja tulosta pdf

Leikkausalue pidetään kuivana vuorokausi, jonka jälkeen silmäluomet saavat kastua. Haava-alueet kuivataan rauhallisesti taputtelemalla. Haavat on tärkeä pitää puhtaina.

Saunominen, uiminen ja raskas liikunta on kielletty ompeleiden poistoon saakka ja vielä sen jälkeen kaksi viikkoa. Reippaampaa liikuntaa voi lisätä pikkuhiljaa toipumisen edetessä.

Leikkauspäivänä on hyvä pitää kylmää  silmäluomien päällä ja on myös  on syytä välttää  kumartelua ja raskasta nostelua, mielellään ompeleiden poistoon asti. 

Särkylääkettä voi ottaa tarvittaessa (Panadol).

Ompeleet ovat haavateipeillä kiinni silmäluomissa, niitä ei saa poistaa. Ompeleiden poiston jälkeen luomet  teipataan vielä 3-4 päivän  ajan.

Ompeleet poistetaan Ihosairaalassa 7 vrk kuluttua toimenpiteestä

________/________20________ klo__________

Ota rohkeasti yhteyttä

Mikäli paranemisessa ilmenisi mitään ongelmaa tai teille herää kysymyksiä aiheeseen liittyen, ottakaa herkästi yhteyttä Ihosairaalaan, 010 419 2000 tai asiakaspalvelu@ihosairaala.fi.

Avaa ja tulosta pdf

Ihosairaala