Ihottuma on yleistermi sairauksille, jotka ilmenevät ihon punoituksena, kutinana, turvotuksena, näppylöinä ja muina epämukavina oireina. Ihottumaa esiintyy hyvin monenlaisissa muodoissa ja eri vakavuusasteissa, ihon kuivumisen aiheuttamista laikuista märkiviin rakkuloihin ja kivuliaisiin halkeamiin. Ihottumaan liittyy tyypillisesti kutinaa, joka voi olla todella voimakasta ja siksi koetaan usein jopa sairauden pahimmaksi oireeksi. Ihottumien aiheuttamaa esteettistä haittaa ei myöskään pidä väheksyä, sillä se voi esimerkiksi rajoittaa sosiaalista elämää.
Varaa aika ihottuman hoitoon >
Mistä ihottumat johtuvat?
Ihottuma voi johtua lukemattomista eri syistä. Iho-oireissa saattaa olla kyse esimerkiksi allergiasta, bakteeri- tai sieni-infektiosta, viruksen aiheuttamasta taudista tai autoimmuunireaktiosta. Herkkä iho voi reagoida ulkoisiin ärsykkeisiin kuten hajusteisiin tai karkeisiin kankaisiin. Joihinkin ihotauteihin liittyy perinnöllinen alttius. Yleisiä ihottuman laukaisevia tai sitä pahentavia tekijöitä ovat mm.
- keskuslämmitys (kuiva huoneilma)
- kuiva pakkasilma
- lämpötilan vaihtelut
- auringon UV-säteily
- voimakas hikoilu
- hajuvedet, kosmetiikka
- hajusteet esimerkiksi pesuaineissa
- keinokuidut, villa
- liiallinen saippuapesu
- siitepöly, eläinten hilse
- ruoka-aineet
- lääkkeet
- stressi
Erilaisia ihottumia
Ihottumia jaotellaan ryhmiin sen perusteella, miltä ne näyttävät ja mikä niiden mahdollinen syy on. Yleisiin ihottumatyyppeihin kuuluvat mm.:
- Atooppinen ekseema: krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja ihottumaa. Voi liittyä perinnöllisiin tekijöihin ja/tai ärsytysreaktioihin.
- Psoriasis: autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa punaisia, hilseileviä läiskiä ja paksuuntunutta ihoa.
- Ruusufinni: erityisesti keski-ikäisillä esiintyvän taudin oireita ovat kasvoille äkillisesti lehahtava punoitus, ihon punakkuus ja korostuneet hiusverisuonet sekä näppylät ja märkärakkulat.
- Kosketusihottuma (kontaktidermatiitti): johtuu ihon kosketuksesta ärsyttäviin aineisiin tai allergeeneihin.
- Nokkosihottuma (urtikaria): aiheuttaa punaisia, kutisevia paukamia iholla. Voi ilmaantua ärsytysreaktiona tai jonkin muun tekijän aiheuttamana.
- Tali-ihottuma (seborrooinen ekseema): ilmenee rasvaisena, keltaisena hilseenä, yleisimmin päänahassa, mutta myös kasvoissa ja muualla kehossa.
- Kolikkoihottuma / läiskäihottuma (nummulaarinen ekseema): pyöreä tai soikion muotoinen ihottuma, joka kutisee, punoittaa ja hilseilee.
- Punajäkälä: autoimmuunisairauden aiheuttama ihottuma; kutisevia, litteitä, violettiin vivahtavia näppylöitä, jotka voivat esiintyä eri puolilla kehoa.
- Valkojäkälä: krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa valkoisia, arpeutuvia laikkuja erityisesti sukuelinten ja peräaukon alueella.
- Ihoinfektiot: bakteeri- tai sieni-infektiot voivat aiheuttaa esimerkiksi punaisia laikkuja tai rakkuloita.
- Märkärupi: bakteeri-infektion aiheuttama, rakkuloita ja märkää muodostava ihottuma, joka on erityisen yleinen lapsilla
- Vesirokko, tuhkarokko ja muut tartuntataudit: ihottuma kuuluu joidenkin tartuntatautien tyypillisiin oireisiin.
- Ihottumat lääkkeen sivuvaikutuksena: jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa iho-oireita.
- Aurinkoihottuma (valoihottuma): esiintyy auringolle altistumisen jälkeen ja ilmenee ihon punoituksena ja kutinana.
Milloin ihotautilääkärille?
On useita tilanteita, joissa kotihoito ei riitä ihottuman hoitamiseksi, ja on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle:
- Ihottuman vakavuus: Jos ihottuma oirehtii voimakkaasti, peittää laajoja ihoalueita tai vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään kuten nukkumiseen tai työntekoon, on viisasta hakeutua lääkärin hoitoon.
- Pitkittyneisyys: Jos ihottuma ei parane tai lievity kotihoidolla muutamassa viikossa, saattaa olla tarpeen tarkastuttaa se asiantuntijalla.
- Infektion merkit: Jos ihottumaan liittyy merkkejä infektiosta, kuten kuumetta, märkimistä tai paiseita, on tärkeää saada lääkärin arvio mahdollisen hoidon tarpeesta.
- Voimakas kutina: Jos ihottumaan liittyy voimakasta kutinaa, joka ei reagoi kotihoitoon ja aiheuttaa univaikeuksia, kannattaa turvautua lääkärin apuun.
- Silmien, suun tai sukuelinten alueen ihottuma: Näillä herkillä alueilla esiintyvät ihottumat voivat olla erityisen hankalia ja vaativat usein lääkärin arviota ja hoitoa.
- Aikaisemmat ihottumat tai perinnölliset tekijät: Jos sinulla on aiemmin ollut vakavia ihottumia tai perinnöllinen taipumus ihosairauksiin, on tärkeää seurata ihottumasi kehittymistä ja hakeutua tarvittaessa hoitoon aikaisin.
- Epävarmuus ihottuman syystä: Jos et ole varma, mikä aiheuttaa ihottumasi tai sen tyyppi poikkeaa tavallisesta, lääkärin konsultaatio auttaa selvittämään sen syyn ja tarvittavan hoidon.
On tärkeää muistaa, että lääkäri on paras henkilö arvioimaan ihottuman vakavuutta ja tarvittavaa hoitoa. Älä epäröi varata aikaa ihotautilääkärille, jos olet epävarma ihottuman hoidosta tai jos se aiheuttaa huolta tai epämukavuutta. Lääkärin määräämien lääkkeiden ja ohjeiden avulla voit varmistaa asianmukaisen hoidon.